Ammattina eläkeläinen

BLOGIT | Ammattina eläkeläinen

Seniori/eläkeläis­järjestöihin tutustuminen

Miten eläkeläisten/senioreiden järjestöt toimivat? Mitä eläkeläiset siellä tekevät ts. viettävät aikaansa. Millaisia ihmisiä siellä pyörii, miten he ottavat uuden tulijan vastaan? Missä nämä yhteisöt kokoontuvat? Mitä tämä liittyminen maksaa? Mistä heidät löydät?

Nettihän on tunnetusti hyvä väline etsimiseen. Googletin hakusanat:” turun eläkeläiset seniorit yhdistykset” ja  alkoi etsiminen. Siellä pyöritettiin hyvin muutamia Turun eläkeläis-ja seniorijärjestöjen nimiä.

Turun sanomien ”Yhdistystoiminta- palstalta” löysin yhtenä maanantaipäivänä 24 mainintaa Turun eläkeläis- ja seniorijärjestöjen tapahtumista.Tuskin kukaan turkulainen tietää, miten paljon eläkeläisjärjestöjä Turusta löytyy. Osa on työpaikkakohtaisia, ammattikohtaisia, harrastekohtaisia jne. Osa on rekisteröityjä yhdistyksiä.

Totesin, että tämähän tuntuu aivan mahdottomalta duunilta selvittää, mihin yhteisöön haluaisin liittyä. Päätin, että jotkin kriteerit täytyy löytyä, jotta tästä selviän. Tärkeimmäksi kriteeriksi valitsin sen, että eläkeläisyhteisöltä löytyy kotisivut, nettisivut.

Yhdistyksiä ja yhteisöjä oli vaikka kuinka paljon, joiden tiedoissa oli mainittu puhelinnumerot ja nimet yhteishenkilöistä. Tämäkin on varmasti hyvä tapa saaada yhteys toimitsijoihin. Kuitenkin katsoin, että se on liian työläs tapa tavoittaa henkilöitä ja saada tietoa yhteisön toiminnasta.

Tuolit jo kutsuvat  jäseniään kokoukseen.
Tuolit jo kutsuvat jäseniään kokoukseen.

TURUN KANSALLISET SENIORIT RY

Ensimmäisenä päätin tutustua heidän nettisivuihin, koska se tuli googletuksessa ekana vastaan.

Turun kansalliset seniorit ry esittely alkaa heidän sivuillaan: Turun kansalliset seniorit ry on toiminut yli neljä vuosikymmentä turkulaisten seniorikansalaisten etujen ja hyvinvoinnin puolesta.

Heillä on selkeät, yksinkertaiset nettisivut, joista löytyy helposti tietoa. Heillä järjestetään tiistaisin ”Tiistaitreffit” jäsenille. Päätin tutustua heidän toimintaansa menemällä tiistaitreffeille.

Esiintyjänä tässä tilaisuudessa oli Markku Fingerroos säätiön toiminnanjohtaja Ulla-Maija Nikula esittelemässä säätiön toimintaa. Ihan mielenkiintoinen aihe, koska minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä tästä henkilöstä eikä säätiöstä. Tilaisuus alkoi kello 13.30 kahvitilaisuudella ja esitys 14.00. Mielenkiintoista lisätietoa saa heidän nettisivuiltaan  http://www.fingerroos.net.

Onnekseni tapasin yhdistyksen puheejohtajan Seppo Leivon. Hän suostui mielellään kertomaan yhdistyksestä ja sen toiminnasta.

Yhdistys toimii n. satavuotiaassa, perinteikkäässä, kaupungilta vuokratussa rakennuksessa Udenmaankadun varrella.  Leivo on tehnyt historiikin yhdistyksen 40 vuotisesta toiminnasta vuonna 2011. Minäkin sain lahjaksi tämän mielenkiintoisen teoksen, josta kiitos hänelle.

Tämä yhdistys kuuluu valtakunnalliseen eläkeläisten edunvalvontajärjestöön,  Kansallinen Senioriliitto ry:n alaisuuteen, joka on puoluesiin kuulumaton etujärjestö. Etujärjestön alla on 15 piirijärjestöä,  n. 166 paikallisyhdistystä ja 25 000 tuhatta seniorijäsentä. Paikallisyhdistyksen säännöt ja jäsenmaksut ovat ovat edunvalvontajärjestöjen säätelemiä. Mielestäni se antaa jotenkin luotettavuutta seinioriyhdistyksen toiminnalle. Turun kansallinen senioriyhdistys on neljänneksi suurin jäsenyhdistys, n. 650 jäsentä,  edunvalvontajärjestön alla. Tampere on suurin.

Turun yhdistys on myös puolueisiin sitoutumaton yhdistys. Yhdistyksessä ei tarkisteta kenenkään jäsenkirjaa, vaan otetaan iloiseen joukkoon mielellään uusia jäseniä.

1-20150519_140019

Jäsenhankinta

Puheenjohtaja kertoi ihan hauskasti jäsenhaastatteluista. Kun uudelta jäseneltä kysytään, mihin te olette valmiit ryhtymään toiminnassa? Vastaus on, että en haluta sitoutua mihinkään pitkäaikaisesti. Lyhyet projektit ovat toivottuja. Hallituksen jäsenenä voi olla enintään 4 vuotta ja hallitus valitaan vuositttain. Erilaisten ryhmien ohjaaminen vaatii myös pitkäjänteisyyttä. Ryhmillä on aina kova työ miettiä, mistä saadaan vetäjä. Jokainen jäsen haluaa vain osallistua kokouksiin, ryhmiin jne., mutta ilman työsuoritusta. Kuulostaa tosi tutulta. Jäsenmaksu on 30 €.

Toiminta

Toiminta tapahtuu pääsääntöisesti senioriyhdistyksen toimipaikassa, Uudenmaankatu 17 klo 10.00 – 14.00. Tiistaisin heillä on säännöllisesti ”tiistaitreffit”, jäsentanpaamiset, jossa kahvitellaan, kuunnellaan naapurin kuulumiset, kuullaan erilaisia luentoja, asiantuntijoita ja nähdään erilaisia ohjelmanumeroita. Esityksiä ja luennoitsijoita löytyy yhdistyksen jäsenistä tai yhdistys kutsuu vierailijoita. Tapahtumat ilmoitetaan kotisivuilla, Turun Sanomien Yhdistystykset -palstalla maanantaisin tai yhdistyksen kuukausitiedotteessa.

Opinto ja harrasteryhmät

Opinto-ja harrastetyhmiä löysin karkeasti lasketttuna 8. Suurin osa ryhmistä kokoontuu yhdistyksen toimitiloissa. Keilaajat menevät tietysti Kupittaan keilahalliin, golffaajat golfkentälle jne. Kyllä jokainen varmaan löytää oman harrastelajinsa, liikuntaa, kulttuuria, kirjoiittamista, käden töitä, laulua, enlantia, pelikerhoja jne.

Matkailua harrastetaan ulkomaille ja kotimaassa, Tutustuminen naapurikuntiin ja oman asuinalueen  ympäristöön, kulttuuriin, taiteeseen jne. kuuluu myös yhdistyksen harrastuksiin.

Yhdistystoiminta jatkaa  myös kesäaikana ja samoin jotkut harrastetyhmät jatkavat toimintaansa .Eläkeläisethän ovat aina lomalla, joten toimintaa tarvitaan myös kesällä. Vai kui?

Seniori Jelppi

Kansallisen senioriyhdistyksen tiloissa on avattu vuonna 2012 Seniori Jelppi. Tämä piste on tarkoitettu kaikille turkulaisille ikäihmisille ja heidän läheisilleen tuki- ja kohtaamispaikaksi. Koordinaattorin palkkaamiseen yhdistys saa avustusta sosiaali ja terveyslautakunnalta. Muut avustajat ovat senioriyhdistyksen vapaaehtoisista muodostettuja vertaistukiryhmiä, joilla on jo kokemusta erilaisista tehtävistä ja auttamishalua.  Maanantaina ja tiistaina on Atk -ohjausta, ”kysy mitä et ole koskaan uskaltanut kysyä”, keskiviikkona on hyvinvointipäivä ja torstaina on palveluneuvontaa. Aukioloaika on 10 – 14 ja palvelut ovat ilmaisia.

Puheenjohtaja kertoi esimerkin Atk-avusta. Eräs n. 70-vuotias vouva oli jäänyt leskeksi ja hän ei tiennyt tietokoneesta mitään, koska hänen miehensä hoiti Atk-asiat. Ja rouva oli tuskaillut tilanneettaan.

Rouvan tytär Lahdessa oli nähnyt ilmoituksen Seniori Hjelpistä Turun Sanomissa ja toi äitinsä kohtaamispaikkaan kuulemaan tietokoneen käytöstä. Hän toi koneensa paikan päälle ja niin häntä neuvottiin kädestä pitäen koneen käyttössä ja toimimisesta ulospäin, hakemalla tietoa ja taitoa erilaisilta internet -sivuilta. Hän on käynyt koneensa kanssa atk-ohjauksessa  noin kerran kuussa ja nyt hänellä on kolmas vuosi menossa. Nyt hän jo tekee yhtä ja toista koneensa kanssa, ostaa palveluita, sähköposti toimii jne. Hän aloitti ihan nollasta. Hänellä oli rohkeuttta, intoa ja sitkeyttä ja se palkitaan. Mehän seniorit sen tiedämme jo vuosien kokemuksella. Vai kui?

Puheenjohtaja Seppo Leivo tuli Raumalta, jäätyään eläkkeelle rehtorin tehtävistä Turkuun ja liittyi  2002 Turun kansallisiin senioreihin. Hän oli lukenut Ts:n sivuilta yhdistykset -palstalta tämän yhdistyksen ilmoituksen kokoontumisesta. Siitä asti hän on, kuten hän itse sanoo, ”käyttänyt puheenvuoroja väärässä paikkaa” ja äänestetty hallitukseen ja tällä hetkellä hän toimii puheenjohtajana paikallisyhdistyksessä että piiritasolla.

Hän on yhdistyksessä aina paikalla, jos ei ole muualla tai matkoilla. Joku sanoi, että hän on jo osa-aikainen työntekijä ilman palkkaa eikä vapaaehtoinen ilman palkkaa. Kumpaa hän on enemmän, sitä hän itse pohti. Hän totesi, että hänestä on tullut yhdistyseläin.

Tämä tuoli odottaa sinua.
Tämä tuoli odottaa sinua.

Tämä tutustuminen tähän yhdistykseen oli todella positiivinen kokemus. Heidän slouganinsa on 40-vuotiskertomuksessaan

”SENIORIT – ENEMMÄN YSTÄVIÄ, VÄHEMMÄN YKSIN”

Tiedon hankinta on helppo sivuilta  http://www.turku.senioriyhdistys.fi.

Kiitokset iloisille ja avuliaille vapaaehtoisille, puheenjohtaja Seppo Leivolle ja Aira Hellströmille ja muille mukana olleille, iloista puheensorinaa pitäville jäsenille.

1-20150521_135714

Toisena etsin tietoja googlen tarjoamasta sivusta

Eläkeläiset ry Varsinais-Suomen Aluejärjestö ry

Esittely alkoinettisivuilla seuraavasti:

Varsinais-Suomen Aluejärjestö ry on perustettu 3.4.1971 ja olemme yksi Eläkeläiset ry:n aluejärjestöistä. Aluejärjestöömme kuuluu 16 paikallisyhdistystä, joissa jäseniä on yhteensä noin 1950 ja olemme kaksikielinen….

Heillä kerrotaan tietoja yhdistyksen toiminnasta, yhteistiedoista, jäsenyhdistyksistä jne.Tiedot löytyvät sivuilta http://www.elryvarsinais-suomi.com.

Piirijärjestön jäsenyhdistyksistä löysin kaksi Turun nimellä alkavaa yhdistystä, yhteishenkilöiden nimet ja puhelinnumerot.

Luonto tekee taidetta.
Luonto tekee taidetta.

TURUN ELÄKELÄISET RY

Soitin  paikallisjärjestön edustaja Veikko Saloselle ja sihteeri Sirkka Aholle.

Yhdistys pitää kokouksia kahden viikkon välein keskiviikkoisin Jyrkkälässä. He toimivat monitoimitalossa, Nuorisotalonkatu 2 Jäsenrekisteristä tietää sihteeri ja hän kertoi jäseniä olevan n. 150.

Toiminta

Heillä on jumppaa, kansantanssia, laulukuoro Kööri (miehet) ja kesäisin he järjestävät retkiä esim. teatteriretki Säkylään on ajankohtainen ja toinen teatteriretki Mynämäen Laajoelle.

Tällä hetkellä yhdistyksellä on kesätauko, mutta syksyn toiminta alkaa sihteerin mukaan 7.9. Jyrkkälässä jumpalla ja syysavajaiset ovat 14.9. samassa paikassa. Sinne toivotetaan uudet jäsenet tervetulleiksi tutustumaan toimintaan. Siellä on mahdollisuus tiedustella yhdistyksen toiminnasta tarkemmin. Jäsenmaksu on 16 €. Nettisivuja tai sähköpostia ei ole tämän yhdistyksen osalta. Asiat hoidetaan puhelimitse, mikä on tietysti hyvä henkilökohtaisen kontaktin kannalta.

Kolmas nettisivu löytyi myös helposti googlesta

TURUN ELÄKKEENSAAJAT RY

Heidän nettisivunsa tuli googletuksessa hyvin esille. Nettisivu on raikas ja selkeä. Sieltä on helppo hakea tietoa ja se on ajan tasalla.

Kun nettisivut aukeavat, siellä aloitetaan  Eläkkeensaajien keskusliitto EKL ry:n esittelyllä. Jäseniä keskusliitolla on 80 000 ja se on maan toiseksi suurin järjestö……

”Osallistumalla paikallisten yhdistysten toimintaan saat uusia ystäviä ja harrastuksia, virkistävää kerhotomintaa, vaikutuskanavan omiin eläke-etuihisi, Eläkkeensaaja -lehden 8 numeroa vuodessa, lomakotien palvelut edulliseen jäsenhintaan, retkiä ja teatterikäyntejä sekä tietoa oman asuinpaikkakuntasi kunnan palveluista.” Tämä oli ihan täysi lainaus sivuilta ja kertoo mielestäni lyhyesti ja  ytimekkäästi, mitä yhdistys tarjoaa.

Soitin yhdistyksen puheejohtaja Antero Kasville ja kyselin hiukan yhdistyksestä. Hän kertoi, että heillä on kesän avajaiset 24.5. klo 14.00 Ruissalon Kartanossa, josta osan he ovat vuokranneet Turun kaupungilta ja toivotti tervetulleeksi.

Helluntaisunnuntai oli aurinkoinen, hyvä päivä tutustua Ruissalon luonnon helmassa olevaan vanhaan kartanomiljööseen. Tiesin suunnilleen paikan, koska olen pyöräillyt Ruissalon rantoja. Olen nähnyt keltaisen, pitsiterassisen rakennuksen mäellä ja ajatellut, että tuossa on varmaan se kuuluisa Ruissalon kartano. Puheenjohtaja oli tervehtimässä vieraitaan eteisessä. Kahvikupit kilisivät ja trafiikki oli kiireinen. Alettiin valmistautua teatteriesitykseen.

Puheenjohtaja Kasvi kertoi,  että yhdistyksellä on vuokralla toinen puoli kartanorakennuksesta ja toisella puoliskolla asuu tavallinen perhe. Heille kuuluu talon takaterassi, josta on kaunis näkymä Aurajokisuulta aukevalle vesistölle, alkavalle merelle.

Hän kertoi, että heillä on tosi vilkasta toimintaa yhdistyksessä ja että tunnelma on aina iloinen ja positiivinen. Kesätoimintaa kartanossa on keskiviikkoisin bingo ja lauantaina ja sunnuntaina voi tulla jäsen vieraineen syömään normaalia kotiruokaa. Ilmmoittautua täytyy kuitenkin etukäteen, jotta vapaaehtoiset emännät voivat varautua vieraita varten. Tiloja vuokrataan myös esim. perhejuhliin. Saunaa voi käyttää tilauksesta, koska sauna on myös muiden asukkaiden käytössä.

Omenapuita ja pitsiä.
Omenapuita ja pitsiä.

Tällä kertaa yhdistyksen oma teatteriryhmä esitti sketsin kahden sisaren tapaamisesta ja tulehtuneista väleistä ja yleisöllä naurua riitti. Käsikirjoituskin oli omasta takaa. Hienoa, kiiitos esittäjille. Tietysti lopuksi oli arpajaiset ja miten on, ainako ne samat voittaa? Näinhän se kaikissa arpajaisissa aina menee? Vai kui?

Toiminta

Yhdistys on Turun vanhin eläkkeensaajayhdistys ja täyttää 55 vuotta. Jäseniä on 450. Jäsenmaksu on 15 €.

Yhdistyksen kokoontumispaikka heillä on Taimi II, Puutarhakatu 21.

Jäsentilaisuuksiin kokoonnutaan joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina kuukauden kolmantena torstaina klo 11.30 – 13.30. Torstain tapaamisen lopuksi pelataan bingoa.

Tilaisuksissa yhdistyksen omat kerholaiset esittävät ohjelmaa ja paikalle pyydetään myös eri alojen asiantuntijoita luennoimaan. Esiintyviä vierailijoita myös nähdään.

Jäsentilaisuudet eivät ole tarkoitettu pelkästään jäsenille. Yhdistyksen kotisivuilla toivotetaan tervetulleiksi rohkeasti joukkoon kaikki yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet.

Tapahtumista ilmoitetaan yhdistyksen nettisivuilla, Turun Sanomien Yhdistystoiminta -palstalla sekä yhdistyksen tilaisuuksissa.

Harrastustoiminta

Eri harrastekerhoja on 14 ja uusia perustetaan tarpeen mukaan. Kerhot toimivat eri puolilla kaupunkia olevissa toimipisteissä.

Kerhojen toimesta tanssitaan, tanhutaan, lauletaan kuoroissa, jumpataan, pelataan pelejä, harrastetaan kulttuuria jne.. Matkustetaan kotimaassa ja ulkomailla ja tehdään laivaristeilyjä.

Tapasin kahvipöydässä miellyttävän, vireän Pirkko Äären. Hän kertoi toimineensa  yhdistyksen jäsenenä jo noin 20 vuotta. Hänen rakkain harrastuksena on ollut tanhuaminen ja esiinnyttykin on monissa  paikoissa. Tänään hänkin on tullut avajaisiin kahvittelemaan ja tapaamaan muita kavereitaan. Tanhuamisen hän on nyt jättänyt nuoremmille.

Tapasin myös äidin ja tyttären. He käyvät täällä Kartanossa yhdessä kesäisin lauantaina tai sunnuntaina syömässä ja viettämässä kesäpäivää lunnon helmassa. Äidin on hyvä liikkua täällä rollaattorin kanssa. Tämä maisema ja ilmanala ovat ihan eri asia kuin kaupungin puistot ja varsinkin kadut.

Heidän esitteessään ja sivuilla lukee:

”Ikääntymistä estävää taikajuomaa ei meillä ole sinulle tarjota, mutta toimintaa, joka pitää mielen nuorena on yllin kyllin.”

Yhdistyksen virkeä esittely löytyy sivulta http://turku.elakkeensaajat.fi.

Kiitos kaikille iloisille ihmisille kesäisessä luonnossa.

Omenapuiden kauneutta.
Omenapuiden kauneutta.

Neljäs yhdistys, jonka otin esiin googlen sivuilta on

TUTUN KRISTILLISET ELÄKELÄISET RY

Nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.krell.fi/159-turku.

Nettisivut löytyvät valtakunnallisen Kristillisen Eläkeliitto ry: alta.

Koetin soittaa sivuilla mainituille puheenjohtajalle ja sihteerille, mutta en saanut yhteyttä. Sen takia soitin ko. henkilöille, koska sivuilla on niukkkaa tietoa paikallisesta toiminnasta.

Sivuilla kerotaan, että tämä yhdistys kokoontuu parillisten viikkkojen maanantaina klo 12 – 14, Turun Tuomiokirkko srk. toimitalo, Eerikinkatu 3 A 2.kerros. Sinne voi mennä kuulostelemaan vallitsevia tuulia ja ilmapiiriä, kyselemään harrastuksista ja siitä se homma alkaa hahmottua.

Kaikki nämä läpikäydyt paikallisjärjestöt kuuluvat valtakunnalliseen etujärjestöön. Etujärjestöt  (6 kpl) muodostavat yhdessä Eläkeliittojen etujärjestö EETU ry:n. Kaikki edistävät eläkeläisten etujen valvontaa ja ottavat kantaa valtakunnallisesti kansanedustajiin ja muihin tahoihin. Sivut löytyvät osoitteesta http://www.eetury.fi/eetun_tunnus/etusivu/.

Lopputoteamus

Tässä blogissani olen käsitellyt omalta osaltani eläkeläisyhdistyksiä ja heidän toimintaansa siltä pohjalta, miten olen ne kokenut. Nyt vain hakemaan oikea yhdistystä harrastustoimintoineen.

Eläkeläis/senioriyhdistyksiä riittää joka lähtöön. Oikein runsauden sarvi löytyy ja sehän on vain hyvä. Onnea etsintään!

Kenenkään ei tarvitse olla yksin.

Järjestöt kehottavat – tule osallistumaan ja viihtymään kanssamme ilman ennakkoluuloja.

Kiitos teille kaikille blogini lukijjoille ja toivotan aurinkoista ja lämmintä kesää kesäkärpäsineen. Toivottaa bloggari Marja-Leena
Kiitos teille kaikille blogini lukijoille ja toivotan aurinkoista ja lämmintä kesää kesäkärpäsineen. Toivottaa bloggari Marja-Leena

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi