Terveyt kaikil

MAINOSBLOGI | Terveyt kaikil

Kuulo heikkenee huomaamatta –suojaa korvasi melulta

Jopa 750 000 suomalaista kärsii jollakin tasolla kuulonalenemasta eli ei havaitse tiettyjä ääniä, jotka normaalikuuloiset ihmiset kuulevat. Vain noin 70 000 henkilöä käyttää kuulokojetta vaikka jopa 300 000 henkilöä hyötyisi sen käytöstä. Kuulon heikkeneminen ei ole vain vanhusten ongelma vaan se koskettaa myös työikäisiä ja nuoria.

Kuulon heikkeneminen alkaa yleensä 50 ikävuoden jälkeen ja siihen vaikuttavat perintötekijät, erilaiset sairaudet ja melu. Työperäiset meluvammat ovat yleisiä Suomessa vaikka ne ovatkin merkittävästi vähentyneet. Riskiympäristöjä ovat yhä rakennukset, pelti- ja metallityöt sekä tehdashallit. Kuulosuojaimien käyttö meluisassa työssä ja harrastuksissa ehkäisee kuulon vaurioitumista.

Vapaa-ajan melu aiheuttaa yhä enemmän kuulo-ongelmia. Esimerkiksi konsertit ja kannettavat musiikkisoittimet rasittavat korvia vähitellen, jolloin kuulon alenemisen huomaa vasta vuosien päästä.

Jatkuva liian korkea melutaso tai äkillinen korkea impulssimelu vaurioittavat korvan kuulokykyä yleensä pysyvästi. Kuulovaurio syntyykin usein ilman varoitusta. Vauriota ennakoivana oireena voi joskus ilmetä korvien soimista.

Hyvää kuuloa ei kannata teeskennellä

Moni työelämässä oleva teeskentelee kuulevansa tai yrittää lukea keskustelukumppanin huulilta, mitä tämä sanoo. Kuulon heikkeneminen voi nolostuttaa ja aiheuttaa turhaa oireen pitkittymistä ja siten stressiä, masennusta ja uupumustakin. Huonontuneen kuulon kanssa ei kannata jäädä yksin vaan hakea apua ammattilaiselta. Kuulotutkimuksiin kannattaa hakeutua heti kun ei kuule taustahälyssä kunnolla ja kun huonokuuloisuus haittaa arkielämää.

Tunnista hälytysmerkit

Kuulo kannattaa tutkituttaa jos

  • et saa selvää puheesta
  • kuuntelet tv:tä ja radiota suuremmalla voimakkuudella kuin ennen
  • hälyisät olosuhteet vaikuttavat kuuloosi merkittävästi
  • korvasi soivat tai ovat tukkoisen tuntuiset
  • et kuule ovikellon tai puhelimen soittoa.
  • välttelet tilaisuuksia, joissa pitäisi kuulla hiljaistakin puhetta

30 desibeliä tai sitä suurempi kuulon huononeminen puheäänen korkeuksilla haittaa arkea jo sen verran, että kuulon apuvälineistä on hyötyä.

Kuulontutkija auttaa kuulo-ongelmissa

Turun Terveystalossa on kolme kuulontutkijaa, joille voit soittaa tai varata ajan vaikka keskustelua varten. He auttavat kuulo-ongelmien selvittelyssä ja kertovat, millaisiin toimenpiteisiin juuri sinun kannattaisi ryhtyä.

 

Ajanvaraus 030 6000, www.terveystalo.com

 

Juttuun haastatellut asiantuntijat:

Kuulontutkija/audionomit

Anneli Partanen, Terveystalo Pulssi Turku

Eija Reuna, Terveystalo Aninkainen Turku

Lilja Salomaa, Terveystalo Aninkainen Turku

 

Kommentoi