Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Lähdetäänkö merelle – kevään ensimmäinen purjehdusreissu

10 – 12m/s puuskittaista pohjoistuulta luvassa vaalipäiväksi ja kevään ensimmäinen purjehdusviikonvaihde käsillä. Tätä aihetta käsiteltiin pitkään viikonvaihteen lähetessä. Vielä lauantaiaamun aamupalapöydässä aihe oli esillä ja sovittiinkin, että teemme poikkeuksellisesti päiväpurjehduksen ja palaamme kotiin lauantai-illaksi.

Tuulta luvassa
Tuulta luvassa

Varustautumista kevätpurjehdukselle oli edeltänyt tietenkin kuukauden ajan purjeveneen kevätkunnostustyöt ja valmistelut. Tänä keväänä ei kovin suureellisia pohjatöitä tehty, vain vedenalaisten pohjapintojen myrkkymaalaus. Näistä hommista voit lukea enempi tästä linkistä.

Lauantaiaamuna otettiin mukaan sitten vain ruokatarpeet ja tarvittava vaatetus. Muu tarpeellinen olikin jo viety valmiiksi veneeseen. Tuuli oli heikohkoa, sää aurinkoinen ja purjeet saatiin nostettua hetken ajettuamme kotirannasta Naantalista kohti Luonnonmaan kärkeä. Kun meno tasaantui oli mukava ja rauhallinen tunnelma käsillä. Kaikki sujui hyvin ja pystyi nauttimaan aurinkoisesta kelistä. Aah, ihanaa olla taas merellä purjehtimassa. Kyllä ensimmäisen kevätpurjehduksen tunnelma on aina mahtava.

Kylmä viima tuntui kuitenkin heti, kun naamansa laittoi alttiiksi edestäpäin puhaltavalle ilmavirralle. Päällä oli toppaa ja kalsareita useammat kuin koko edeltävänä talvena näillä kulmilla on kertaakaan tarvinnut. Villasukat ja useammat ohuemmat sukat saappaissa sekä pipo ja toppatakin huppu hyvin pään suojana. Silti kylmä tuntui syvemmälläkin.

Luonnonmaan kärjen pohjoisviitta oli hävinnyt. Lienee otettu varmaankin pois, koskapa paikalla on riittävän syvää kulkea. Mielenkiintoista oli taas talven jälkeen opetella navigoimaan eli tutkimaan paperikartan ja maisemien sekä Garminin karttabloggerin avulla väylän kulkua merellä. Hieman meinasi mennä sekaisin länsi- ja itämerkit kartalla. Aina ne (ilmansuunta- ja väylämerkit) on hyvä käydä läpi rauhassa, ettei satu mitään vakavampia virheitä. Veneessä on onneksi kippari, joka on ensisijaisesti vastuussa siitä missä vene kulkee. Olen itse kuitenkin oman rauhani säilyttääkseni ja mielenkiinnostani opetellut navigoimaan. Kahdet silmät ja kaksi päätä on usein parempi (turvallisempaa). Veneessä tapahtuu tuulen voimalla kulkiessa yllättäviäkin asioita, joskus liiankin nopeasti.

Länsiviitta. Ohitetaan länsipuolelta.
Länsiviitta. Ohitetaan länsipuolelta.

Jatkoimme matkaamme kohti Teersalon satamaa. Tässä vaiheessa alkoikin sitten emännän maanitteleminen yönylijäämiseksi merelle tällä reissulla. Mahdollisia rantautumispaikkoja kuulemma odotettavissa olevan pohjoistuulen varalle löytyisi lähimailta. No, tätähän se usein on, purjehdus ensin ja vielä parempi, jos pääsee kunnon tuulia kokeilemaan. Maanittelu tuotti lopulta tuloksen ja emäntä lupasi reissulle pidennyksen sillä ehdolla, että sunnuntaiaamuna lähdetään kotia kohti klo 9.00. Täytyyhän vaalipäivänä hoitaa myös muita velvollisuuksia, äänestys muun muassa. Näin niitä naisia narrataan…

Teersalon satamassa odotti yllätys
Teersalon satamassa odotti yllätys
Rautaperseiden kevätkahvit
Rautaperseiden kevätkahvit

Teersalon satamaan saavuttuamme, huomasimme siellä olevan moottoripyöräilijöitä aika lailla ja jatkuvasti tulevan lisää. Selvisi haastatellessani joukkoa, että oli kyse Rautaperseistä eli IBA Finland:in (Iron Butt Association Finland) kevätkokoontuminen Teersalon Rantaklubilla klo 13.00, jossa porukan kevätkahvit olivat alkamassa. Kylläpä oli pyörää monenlaista ja varmasti pitkän matkan takaa tulleita, osa haastatelluista ilmoitti tulleensa Helsingistä.

Eduskuntavaalien alla
Eduskuntavaalien alla
Teersalon Rantapuodin parkkipaikka
Teersalon Rantapuodin parkkipaikka

Kevät se on kaikilla ja aiheuttaa kutinaa ja kevätpöhinää tien päälle, merelle, maastoon, pihalle ja minne kelläkin.  Kävimme Teersalon Rantapuodissa hieman ostamassa lisäapetta mukaan (hernekeittopurkki ja banaaneja). Niillä ja mukaan ottamillani ruoilla pitäisi pärjätä kotia asti. Kaupassa oli lähinnä kuivaelintarvikkeita tähän aikaan tarjolla. Kuulemma juhannuksesta alkaa kesäsesonki ja kestää n. 8 viikkoa. Hiljenee heti koulujen alkamisen aikoihin. Wanha Salakuljettaja aukeaa Vappuna.

Kuivat säilyy paremmin
Kuivat säilyy paremmin

Teersalon salakuljettajan kapakka aukeaa Vappuna
Teersalon Vanha salakuljettaja aukeaa Vappuna 30.4.2015

Laitoimme ruokaa satamassa. Olin aamulla kuorinut perunat, porkkanat, sipulia ja lanttua sekä pilkkonut ne lohkoiksi. Laitoin ne valmiiksi paistopussiin, maustoin hieman ja leikkasin marinoidun raa’an porsaan sisäfileen juuresten päälle pussiin. Koko höskä  mukaan ja kesti kypsyä reilun tunnin kaasu-uunissa täydellä teholla. Käänsin vuoan kerran paistamisen aikana, koska kaasuliekki palaa uunin takaosassa. Hyvää oli ja loput jäi seuraavalle päivälle.

Uuniin menossa
Uuniin menossa
ja uunista ulos
ja uunista ulos

Syötyämme lähdimme jatkamaan matkaa ja tavoitteena oli Mustaluoto, Naantalin kaupungin ulkoilusaari, jossa on laituri kiinnittymistä varten. Se olisi suojainen pohjoistuulelta yöksi. Matka meni hyvin, nyt oli jo taivas pilvessä ja tuulta sopivasti. Lintuja näkyi koko matkamme ajan, kyhmyjoutsenia, haahkoja, merikotka, sorsia ja jopa västäräkki. Kamerallani niistä ei oikein kunnon kuvia saanut. Nyt olenkin tullut siihen tulokseen, että ensimmäiset lisähankinnat kameraani ovat vara-akku ja teleskooppiobjektiivi. Makrokuvien ottaminen saa odottaa. Merellä liikkuessa kauko-objektiiville on enempi käyttöä.

Kyhmyjoutsenia
Kyhmyjoutsenia

Laituri oli korjattu

Mustaluodon laiturissa ei ollut muita tällä kertaa. Ilahduttavaa oli, että viallinen laituri oli nyt korjattu. Kiersimme iltakävelynä saarta ja saimme kivoja kuvia.

 

Ihan selvästi kansallismaisemaa
Ihan selvästi kansallismaisemaa
Jotkut ovat olleet ahkerina
Jotkut ovat olleet ahkerina

Maassa kasvoi kuusenoksia
Maassa kasvoi kuusenoksia
Kaikki nämä kuuluvat niin yhteen
Kaikki nämä kuuluvat niin yhteen!

Illalla intouduimme laulelemaan Youtubesta löytämiemme karaokevideoiden mukana :). Hauskaa ajanvietettä sekin. Pelikortitkin oli mukana. Yöksi oli veneen lämmitin jo laitettu päälle ja se sai ollakin koko yön lämmittämässä. Minulla oli lähes kaikki mukanani olleet vaatteet päällä ja jossain vaiheessa oli kuuma ja sitten aamuyöstä taas kylmä, mutten sentään jäätynyt..

Purjehdus on helppoa - menet vain viivaa pitkin...;)
Purjehdus on helppoa – menet vain viivaa pitkin…;)

Aamupalan nautittuamme lähdimme tosiaan tasan klo 9.00 Naantalia kohti. Tuuli oli hieman reippaampaa, mutta emme tehneet reivausta, vaan tulimme kohtalaisella tuulella, osittain alkuun luovimalla. Loppumatkasta saimme sivumyötäistä mukavasti. Tuuli ei ollut missään vaiheessa kuitenkaan liian voimakas. Mukavaa oli taas ohjata pinnasta venettä, varsinkin loppumatkan sivumyötäisellä. Hyvin se meni, aina se kyllä jännittää alkuun. Kippari sai hoidella luovimisen lähes itsenäisesti. Meikäläinen navigoi tarpeen mukaan, samalla muistellen miten se menee.

Selkeästi on tänä vuonna mökkikausi alkanut aiemmin, verrattuna viime vuoteen. Mökeillä oli porukkaa mukavasti. Viime vuonna vielä kesäkuussa oli hyvin hiljaisen näköistä rantamilla.

Nyt on uusi reissu suunnitelmissa ja kesän purjehduskausi edessä, aina tietenkin kelien mukaan suunnitellen. Koittakaahan saada veneenne vesille muutkin! Muutama purjevene nähtiin (2-3) ja useampia moottoriveneitä. Jos ette veneile niin liikkukaa, aina sattuu ja tapahtuu ja näkee jotain uutta matkoillansa, kuten me nuo Rautaperseet!

Kommentoi