Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Terveys, hyvinvointi, nautinto

Nuo kolme asiaa kuuluvat ihmiselämään. Niiden tärkeysjärjestys tai jokin järjestys elämässäsi voi olla toisinkin päin kuin minä ne kirjasin otsikkoon. Terveys, hyvinvointi ja nautinto, koen ne tässä järjestyksessä itse. Terveys on ykkönen, hyvinvointi seuraava ja nautinto kolmantena. Miksi? Kerron hieman.

Elämässä terveys on liian usein  itsestään selvyys. Niin kauan kun olet terve, et ajattele terveyttä, koet terveysvouhotuksen ravinnon, liikunnan ja muiden elämän alueiden suhteen turhaksi ja vaivalloiseksi. Miksi pitäisi syödä terveellistä ruokaa, miksi liikunta olisi jotenkin terveyttä edistävää, miksi pitäisi varoa tarttuvia tauteja? Olen itsekin usein, tosin tiedostanut nämä asiat, ainakin joskus, mutta en aina toiminut terveellisyys etunenässä, kuten valinnut ostoksilla ruoakseni vain terveellisiksi väitettyjä elintarvikkeita, liikkunut, koska se jotenkin edistäisi terveyttäni tai välttänyt flunssaisia ihmisiä tartunnan pelosta.

Terveydestä huolehtimiseen kuuluu yleisesti tiedetysti ihan oleellisesti tupakoimattomuus, kohtuullinen alkoholin käyttö ja terveellinen ravinto. Tosin viimeisimmästä väännetään kättä vähän väliä, siis minkälainen ravinto olisi sitä terveellistä. Liikunnan merkitys on ihan oleellista hyvän terveyden ja hyvän fyysisen sekä henkisen kunnon ylläpitämisessä.

Terveyden merkityksen sanotaan ihmisen ymmärtävän vasta sairastuttuaan, usein vakavasti, parantumattomasti tai ainakin lääkkeiden ja muiden lääketieteellisten apujen armoille joutuessaan. Näin ei tarvitsisi kuitenkaan olla.

Mistä koostuu hyvinvointi, ei kai siitä, että se näkyisi päälle päin, tai ehkä juuri siitä. Miltä näyttää hyvinvoiva ihminen? Ennen niin sanottiin pulskista ihmisistä. Siitä saattoi jopa loukkaantua, jos joku sanoi: ” sinähän näytät voivan hyvin…”. Hyvinvointi näkyy mielestäni tasapainoisuudesta, levollisuudesta, onnellisuudesta, positiivisuudesta, ilosta, hymystä. Ei kiloista tai kilottomuudesta. Hyvinvointi on sisäinen tunne siitä, että fyysinen hyvä olo ja henkinen tasapaino oman itsen ja ympäristön kanssa on harmonista. Hyvinvointiisi vaikuttaa, miten jaksat viedä arkea eteenpäin, miten käytät vapaa-aikasi, ovatko nämä kaksi asiaa tasapainossa. Hyvinvointi koostuu myös hyvästä terveydestä.

Nautinnot ovat ihmiselämän herkkuja taikka suola. Nauttia voi monista asioista: ruoka, juoma, luonto, harrastukset, elämykset, liikunta, sosiaaliset suhteet, perhe, sauna, luettelo on loputon ja erilainen  jokaisella yksilöllä. Hyvä, jos elämässäsi on hetkiä, jolloin voit sanoa nauttivasi jostakin.

Näin kesällä nautinnoista puhuminen on niin helppoa, varsinkin kun kesä on ollut säätilaltaan jo monin tavoin ihanteellinen. Luonto antaa parastaan nyt. Mikä onkaan nautittavampaa kuin saada kulkea kesäisessä luonnossa, pihalla, puistossa, metsässä, merellä, tuntureissa ja nauttia niiden kauneudesta ja antimista. Metsät ja puutarhat pullollaan marjoja, mustikoita, vadelmia, mansikoita ja herkkutatit ja kantarellit kohta parhaimmillaan. Metsäinen päivä sadonkeruun merkeissä kuunnellen kurkien huutoa ja haistellen mereltä kantautuvia suolaisia tuoksuja on täyttä nautintoa.

Miksi laitan nämä kolme asiaa omaan järjestykseeni, miksi en laita hyvinvointia ykköseksi ja terveyttä kolmanneksi tai nautintoa ykköseksi? Koen sen näin: kun huolehdit terveydestäsi siinä määrin kuin itse siihen pystyt vaikuttamaan ja jos et voi, annat lääketieteen tai muiden apujen auttaa sinua siinä. Huolehdittuasi terveydestäsi tärkeimpänä asiana omassa elämässäsi, luot pohjaa omalle hyvinvoinnillesi. Eikö niin?

Kun olet hyvinvoiva, eli olet kokenut fyysisen ja henkisen terveyden olevan tasapainossa ja olet itse tasapainossa ympäristösi kanssa, voit hyvin. Kun voit hyvin, osaat myös nauttia elämän sinulle tarjoamista asioista.

Terveys, hyvinvointi, nautinto. Kun pääset vaiheeseen, jossa terveyttä seuraa hyvinvointi ja nautinto saat kehän pyörähtämään uudelleen ympäri. Nautinnoista muodostuukin terveyttäsi ja hyvinvointiasi edistäviä asioita.

Kommentoi