Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Oi ihana toukokuu

” Oi ihana toukokuu” oli hersyvän maalaisromanttinen ja rempseä brittisarja 1990-luvulla, johon jäin koukkuun. Larkinien perheen elämä oli niin hellyttävän realistista, kursailematonta ja snobbailua nenästä vetävää, että menetin sydämeni sille ja ihanille brittimaisemille. Nyt olen koukuttunut Kutosella meneillään olevasta Erakkoperhe erämaassa-realitysarjasta, jossa erähenkinen perhe on asettunut keskelle karhuvaltaista Alaskaa rakentamaan uutta taloa. Perheessä on 7 lasta, suurin osa  aikuisia tai aikuisuuden kynnyksellä.

Mutta onpa meilläkin nyt tosiaan ihana toukokuu, ainakin alku näyttää hyvin lupaavalta. Yhden samankaltaisen toukokuun muistan 1990-luvulta, kun lapset kävivät useina päivinä uimassa läheisessä järvessä ja koettiin hellelukemia. Harvinaista tämä on, nautitaan!

Vappusimatarjoilu
Vappusimatarjoilu

Vappuna pääsin ensimmäistä kertaa purjehtimaan, ainakin aattona, Vappupäivä oli niin tyyntä, että koneajolla piti mennä suurimmaksi osaksi. Onko upeampaa Vappusäätä muistissa kenelläkään tai edes samanlaista, minulla ei. Veneen valmistelutyöt tuli tehtyä takatalven aikaan, mutta todella hyvään aikaan, jotta pääsi nauttimaan ihanasta merisäästä ja Vapusta merellä.

Airiston kulmilla
Airiston kulmilla

Auringonpaiste oli Vappuna niin voimakasta, että paljaana ollut uloke eli nenä on nyt ruskeanpunainen. Syystä etten ymmärtänyt ottaa aurinkosuojavoiteita mukaan enkä malttanut pysyä pois auringosta. Viime kesänä sain tuotenäytteen aurinkosuojavoiteesta, joka jää valkoisena tahnana iholle. Se heijastaa UV-säteitä poispäin. Sitä on hankittava tulevalle veneilykaudelle. Moni muukin asia ja tavara unohtui ensimmäiseltä venereissulta, kuten perunat, kampa, sakset, puhelimenlatauslaite oli rikki jne, siis aika vähäisiä puutteita.

Kevään ensipurjehduksella onkin hyvä testata purjeet, moottori, kiinnitykset ym. Meillä oli ongelmia moottorin kanssa, isopurjeen yksi kiinnitin eli ratsastaja repsotti oudosti, lämpötila-anturin patterit olivat tyhjentyneet eikä siis näyttänyt ulkolämpötilaa. Onneksi moottorivika tuli matkalla korjattua, koska tyyni keli ei olisi purjeilla vienyt kovin kauas ja pahimmassa tapauksessa olisimme joutuneet turvautumaan meripelastajien hinaukseen. Samoin ratsastajan kiinnitys korjattiin ja ulkolämpötilan saattoi muutenkin arvata. Muutamia huoltotöitä täytyy tehdä vielä ennen seuraavaa reissua.

 

Rauhallinen lahti
Rauhallinen lahti

Illan taikaa
Illan taikaa
Kuvajainen
Kuvajainen

Veneily on siitä mukavaa, että luonnonsatamissa ja veneseurojen satamissa pääset rantautumaan lähelle saaristoluontoa. Lintujen seuraaminen ja niiden laulujen kuunteleminen oli upea kokemus ja näillä keleillä! Laulurastas luritteli kauniisti ilta- ja aamuhämärissä metsän korkeimman kuusen latvassa. Se ei antanut tulla kovin lähelle, vaan pyrähti nopeasti seuraavaan puunlatvaan. Aamukävelyllä bongattu näsiä oli kukassa ja tuoksui miellyttävästi, joutsenet ja haahkat aamu-uinnillaan ja kaikkialla hiljaisuus. Merellä vappuaaton purjehduksella kuuli haahkojen uhkuntaa ja joutsenten siipien lepatusta niiden noustessa lentoon. Veneilijöitä oli harvakseltaan niin purjeveneilijöitä kuin moottorilla kulkevia.

Aamu-uinnilla
Aamu-uinnilla

Saariston rauhaa

Näsiä kukassa
Näsiä kukassa

Valkoposkihanhien pälpätys niiden saatua vierailijoita oman saarensa rantavesille oli hauskaa kuunneltavaa. Vaikka ne ovat levittäytyneetkin vähän liiankin kanssa nurkillemme on niiden elämän seuraaminen kiinnostavaa ja onhan lintu kaunis katsella. Keväällä on muistettava jättää luonnon eläimet omaan rauhaansa ja kunnioitettava niiden pesintäaikaa. Moottoriveneillä hurjastelijat eivät välttämättä edes huomaa lintuparvia vedessä ja saattavat ajaa nopealla vauhdilla liian läheltä joutsenia, tuli tämäkin havaittua.

Olen kaunis
Olen kaunis
Olen valpas
Olen valpas
Olen arka
Olen arka

Maanantaina sitten kuulin radiosta, kuinka ihmiset olivat villiintyneet väkivaltaisiksi kaupunkimiljöössä. Menkää metsään 🙂 ! Ei tarvitse villiintyä, villi luonto tekee sen meidän puolesta…siellä ihminen rauhoittuu. No, ehkä ne olivat vain yksittäisiä tapauksia ja suurin osa varmasti nautti kaupunkiluonnossa ja ihanassa säässä mukavasta yhdessäolosta ja vappuperinteistä.

Toukokuun jatko näyttää ihanalta, jopa helteiseltä. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää ja nauttia joka hetkestä!

 

Kommentoi