Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Kevätliikuntaa rannikolla

Mistä tietää, että on kevät. No siitä, kun innokkaimmat frisbeegolfaajat helisyttelevät maaliketjuja. Siis yksi kevään luontoäänistä samalla. Kyllä mustarastaan laulukin on mukava kevätääni ja se kuuluu jo lähes lumettomilla kuntoradoilla talven hiihtokauden jälkeen. Ihan sulaa ei ollut läheinen kuntorata vielä, mutta kauaa aikaa ei mene siihenkään. Hyvin pääsi kuitenkin lenkkeilemään. Rannikon läheisyys tarjoaa myös muita liikuntamahdollisuuksia lisäetunaan kauniit merimaisemat.

Itselleni olikin suuri saavutus kyetä hölkkäämään rauhallisesti n. 5 km pururadalla. Syynä tähän on alkuhiihtokaudella saamani vasemman takareisilihasten (todennäköisesti koukistajat) revähtymä, joka on ollut yllättävän sitkeä paranemaan. Noin 3 kk sitten saatuani uudet sukset aloitin hiihtämisen liian räväkästi ja se kostautui hankalalla vammalla. Alkuun oli oltava ihan liikkumatta. Sen jälkeen kilometrinkin kävely oli tuskallista. Sinnikkäästi jatkamalla hidastakin kulkuani ja kivun ehdoilla ja sitä sietäen olen vähitellen kuntoutunut niin, että pitemmätkin kävelymatkat sujuvat ja nyt jopa rauhallinen hölkkä, ei vielä kuitenkaan ihan ilman kipua. Viimeisimmässä Akuutti-ohjelmassa olikin sopivasti juttu reisilihasten kipuilusta ja mahdollisista syistä (rasitus, lihaskireys, lihaskalvojen kireys, limapussin tulehdus) sekä videoklippi venytysharjoituksista. Kipeät takareisilihakset voivat vaivata mm. juoksijoita ja istumatyötä tekeviä.

Särkänsalmen silta
Särkänsalmen silta

Tuosta vammasta viisastuneena en aloita mitään liikuntaharrastusta enää liian innokkaasti ja suurilla kerta-annoksilla. Hitaasti edeten ja vauhtia ja matkaa omien rajojen mukaan lisäämällä on parempi. Sama koskee keväistä pyöräilyn aloitusta. Ensin lyhyempi matka ja pikkuhiljaa pidempiä. Viime lauantaina meni jo 35km pyöräillen Merimaskuun ja takaisin. Mukava reitti olikin.

Pyöräilyreitti kulkee Naantalin Luonnonmaalla Kultarannan ohitse ja uuden alikulkutunnelin kautta Rymättyläntien alitse kohti Kultaranta Resortia ja sieltä Porhonkalliolle ja taas Rymättyläntielle ja Särkänsalmen sillan yli ja kääntyen oikealle kohti Marimaskua. Merimaskuntiellä pääsee taas pyörätielle ja muutama kilometri niin saapuu Merimaskuun. Pyöräilyreitillä on vaativiakin mäkiä, joten soveltuu kunnon vaihdepyörällä ajettavaksi. Suosittelen. Matkalla on myös ennen Särkänsalmen siltaa Kalliotieltä lähtevä Kultarantakuru eli mukava luontopolku kierrettäväksi patikoiden.

Särkän saari
Särkän saarella

 

Kultaranta Resortin golfkenttää
Kultaranta Resortin golfkenttää
Merimaskun vierasvenesataman laituri
Merimaskun vierasvenesataman laituri
Merimaskun silta
Merimaskun silta
Merimaskun kaunis kirkko
Merimaskun kaunis kirkko

Metsäretkeilyäkin on nautittava harrastaa näin keväällä. Ilma on raikasta, linnut ovat kauniisti äänessä, muu luonto heräilee ja sen etenemistä on mukava seurata. Olen käynyt kulkemassa Kahden järven kierroksen ja Karevan kierroksen tänä alkukeväänä. Kumpikin vähän yli kymmenen kilometriä. Hieman evästä ja juotavaa on hyvä olla mukana näin pitkillä reiteillä. Tulisijat kummallakin reitillä olivat ilman puita. Jos sinulla on paperikartta alueesta niin hyvä, sillä Kuhankuonon reitistöllä reittiopasteita on ympäristön myllerrysten ja muuttumisten vuoksi välillä vaikea löytää. Itse aion sellaisen hommata ennen seuraavaa retkeä alueella. Viimeksi harhautuessamme paikansin itseni kännykkäni Googlemapsin avulla ja osasin suunnistaa takaisin huomiotta jääneeseen oikean reitin risteyskohtaan. Siinä ollut tärkeä reittimerkki (oranssinen heijastinnauha) oli vaikeasti havaittavissa.

Metsässä voi tavata keväällä kyykäärmeitä, jotka paistattelevat aurinkoisilla rinteillä ja kallioilla. Niilläkin on keväällä pariutumisaika. Karevan kierroksella lähellä Rivieran lampia on erään paikallisen kierroksella vastaan tulleen pariskunnan kertoman mukaan mahdollisuus niitä nähdä. Olkaahan varovaisia. Karevan suolla on alkamassa pitkospuiden uusinta, koskapa uusia lankkuja oli sinne tuotu. Kurkien ääniä kuului suoalueen lähistöllä, mutta itse lintuja ei näkynyt.

Metsäretkeilyä, kävelyä, hölkkää, sauvakävelyä ja pyöräilyä ja kokeile tänä keväänä frisbeegolfia, saatat ihastua siihen. Siinäpä vinkkejä keväiseen ulkoliikuntaan.

Kommentoi