Kirjakulkuritar

BLOGIT | Kirjakulkuritar

Annetaan lukemiselle ääni

Turussa ensimmäistä Maailman ääneen lukemiseen päivää vietettiin keskiviikkona 24.2. Turun pääkirjaston vanhassa kirjastotalossa Rotundassa. Äänensä luettaville teksteille antoi noin viisitoista lukijaa päivän mittaan.

Maailman ääneen lukemisen päivään on kuulunut Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja, jonka tarkoituksena on ollut tuoda lukuiloa kehitysvammaisille, iäkkäille ja muistisairaille ihmisille, joille yleiskielisen kirjan lukeminen tai ymmärtäminen on hankalaa. Toisaalta kampanjan avulla on pyritty motivoimaan koululaisten vapaa-ajalla vähentynyttä lukemista tekemällä tietoiseksi kotona lukemisen tärkeys ja merkitys lapsen myöhemmälle viestintä- ja vuorovaikutustaitojen kehittymiselle.

Rotundaan saavuttuani uppoudun pehmeälle penkille kuuntelemaan Johanna Sinisalon novellikokoelmasta Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita (2005) juuri äänensä saanutta rakkauden, pakkomielteen ja mustasukkaisuuden kouraisemaa novellia Lukko:

”Vaikka lukko ei ole ehkä olemassa tai vaikka se olisikin, se on samantekevää: olennaista on se, että tämän vankilan he ovat yhdessä luoneet ja se on hänelle nyt ja tässä konkreettinen, pakovarma ja murrettavaksi mahdoton, täysin ennalta määrätty.”

Veikko Huovisen Ronttosaurus (2011) ja tarina vihaisesta Messeniuksesta, joka kahdenkymmenen vuoden jälkeen pääsee muuttamaan takaisin Ouluun on hauska, mutta haasteellinen lukupala. Sen sijaan Risto Ahdin runokokoelman Ei kukaan (2007) runot toimivat hyvin ääneen luettuina:

”Epäsäännöt tekevät maailman läsnä olevaksi. Paljon vaikeampaa on kuvata ja ymmärtää maailman loputtomia anomalioita kuin ylläpitää kuviteltu järjestys.”

"Hyvä on näyttää alastomuutensa, avoin oppii sietämään varkaita ja hellyys ottaa vastaan läsnäolon ilmaiset lahjat" (Ahti, Risto 2007).
”Hyvä on näyttää alastomuutensa, avoin oppii sietämään varkaita ja hellyys ottaa vastaan läsnäolon ilmaiset lahjat” (Ahti, Risto 2007).

Innostun itsekin tarttumaan kirjaan ja ensimmäinen lukemani tarina on Rumpuyöt Eeva Tikan Hidas intohimo (2007) -novellikokoelmasta. Tarinassa fani-ilmiöstä muodostuu teinitytön tuskaisa aikuistumisriitti.

– Syksyllä 2014 aloitimme ääneenlukupiirin, joka on kokoontunut keskiviikkoiltaisin täällä Rotundassa. Tämänpäiväinen lukumaraton, johon kuului sekä Maailman ääneen lukemisen päivä että ääneenlukupiiri, alkoi jo aamupäivällä ja on ollut mielenkiintoista huomata, että jotkut tekstit toimivat paremmin ääneen luettuina kuin toiset, kertoo Maailman ääneen lukemisen päivää vetänyt informaatikko Tarja Rajala.

Yhdyn Rajalan mietteisiin, sillä huomaan kuuntelemiseni herkistyvän tietyntyyppisille teksteille, ei liian raskaille eikä liian vaikeaselkoisille. Luetussa tekstissä merkittävää on kaunis kuvamaailma sekä pienet koukut joilla kuuntelijan korva saadaan herkistymään. Ei intertekstuaalisista viittauksistakaan haittaa ole, kuten Petri Tammisen Muita hyviä ominaisuuksia (2010) Satumaa-novelli osoittaa:

”Kaurismäkeläinen yhteisymmärrys on suomalaisen unelman tarkka kuva. Se on meidän satumaamme. Väärinymmärryksen sijasta siellä vallitsee ymmärrys, ahdistuksen sijasta vapaus. Vapaus siitä häpeästä, jolla toinen suomalainen toista suomalaista uhkaa.”

Lukumaratonin lisäksi Vanhan kirjastotalon Rotundassa luetaan ääneen joka keskiviikko. Tänä keväänä tarinoiden kuuntelemista voi harjaannuttaa käsitöiden lomassa.
Maailman ääneen lukemisen päivä ja ääneenlukupiiri muodostivat oikean lukumaratonin! Turun pääkirjaston vanhassa kirjastotalossa Rotundassa on kuitenkin luettu ääneen jo jonkin aikaa. Tänä keväänä tarinoiden kuuntelemista voi harjaannuttaa käsitöiden lomassa joka keskiviikkoilta. Omia tekstejä saa myös tulla lukemaan.

Maailman ääneen lukemisen päivän vietto lähenee loppuaan Turussa. Keskustelu käy vilkkaana vielä viimeisen luetun tekstin jälkeen. Rajalan ja muun kirjastotiimin suunnitelmissa on järjestää tänä vuonna kesälukupiiri. Miltä kuulostaisikaan aurinkoinen päivä kirjastotalon liepeillä lukemassa erilaisia novelleja, runoja, pakinoita, näytelmätekstejä sekä kuuntelemassa toisten lukemia tarinoita, kenties rasiallinen tuoreita mansikoita ja vaniljajäätelöä seurana? On selvää, että ääneen lukemista voi ja kannattaa harrastaa jo ihan henkisen hyvinvoinnin vuoksi!

 

Kuvat: Maaret Virtanen

 

Lähteet:

http://papunet.net/selkokeskus/selkokeskus/luetaan-aaneen-selkokirjaa-kampanja/

http://www.kirjanvuosi.fi/maailman-aaneen-lukemisen-paiva

Kommentoi