Kirjakulkuritar

BLOGIT | Kirjakulkuritar

Siallakin on sydän

Viivi: Vuokko on rakastunut.
Wagner: Se onkin vasta viides kerta tässä kuussa.
Viivi: Tällä kertaa vakavasti.
Wagner: Kuten viimeksi: Mies oli vakavasti häiriintynyt.
Viivi: He aikovat naimisiin kesällä.
Wagner: Ja häämatka suuntautuu kai mannerlaattojen liitoskohtaan. (Tuomola 2009.)

Kun aikaa on kulunut tovi… (sarjakuvassa riittänee yksi sivu).

Viivi: Menen Vuokon luo, hän haluaa jutella.
Wagner: Taas?!
Viivi: Kaason tehtävä on kuunnella morsiamen huolia. ”Purist, purist” (rapsuttaa Wagneria).
Viivi: Avioliitto on iso askel.
Wagner: Varokaa, ettei haarakiila repeä. (Tuomola 2009.)

Sarjakuvastripit Viivistä ja Wagnerista ovat hauskuuttaneet suomalaislukijoita varsin pitkään. Juba Tuomolan kirjoittamissa Viivi ja Wagner – Ystävänpäiväkirja (2009) -teoksessa sekä Viivi ja Wagner – Ranskalainen liukumäki (2010) -sarjakuva-albumissa seikkailevat sika ja nainen on mainio parivaljakko. Arkipäivän suhdekiemuroita käsitellään humoristisesti, yhteiskunnallista kantaaottavuutta unohtamatta. Joutenolo tuntuu silti olevan sian päämäärä. Helpolla ei sikaa siirretä sohvalta, mutta päättäessään jotain hän tarpoo – no, ainakin jääkaapille.

Usein Wagnerilla on vahva ja vähän sarkastinen mielipide asiaan kuin asiaan. Viivi reagoi sian sanomisiin ja tekemisiin milloin hiuksiaan repimällä, milloin hellästi halaamalla. Aina lukijakaan ei tiedä itkeäkö vai nauraa sian edesottamuksille! Viiviin ja Wagneriin on kuitenkin helppo samaistua, koska hahmot ovat niin aitoja kaikkine virheineen ja heikkouksineen. Etenkään sika ei peittele värikästä persoonallisuuttaan:

Wagner: Olen tehnyt mullistavan keksinnön! Teflon-kalsarit, joihin ei lika tartu! Näitä ei tarvitse vaihtaa.
Viivi (ajatuskupla): Sitä pelkäsinkin. (Tuomola 2010.)

Turun pääkirjastosta voi löytää neljäkymmentä yksi Viivi ja Wagner -sarjakuvakirjaa. - Kaikkiaan Turun alueelta löytyy lähes 400 Viivi ja Wagner -teosta, jos mukaan lasketaan kaikkien painosten niteet, vahvistaa Maija Suoyrjö Turun pääkirjaston kirjallisuuden ja taiteiden osastolta.
Turun pääkirjastosta voi löytää neljäkymmentä yksi Viivi ja Wagner -sarjakuvakirjaa. – Kaikkiaan Turun alueelta löytyy lähes 400 Viivi ja Wagner -teosta, jos mukaan lasketaan kaikkien painosten niteet, vahvistaa Maija Suoyrjö Turun pääkirjaston kirjallisuuden ja taiteiden osastolta.

Parisuhteen dialogi ei aina tosielämän arjen myllerryksessäkään ole auvoista. Kiukunpuuskilla on helpompi pommittaa puolisoa kuin pusulla ja anteeksiannolla. Vaikka Viivi on välillä hävetä silmät päästään sian sikamaisen käytöksen vuoksi, niin silti rakkaus voittaa, ja silloin tällöin myös yllättää:

Viivi: Mitä me oikein teemme yhdessä?! Me olemme aivan erilaisia! Meillä ei ole mitään yhteistä!
Wagner: Eikö riitä, että rakastaa?
Viivi (ajatuskupla): Ärsyttävän ihanasti sanottu! (Tuomola 2010.)

Muistakaahan rutistaa ärsyttävän ihanasti rakkaitanne tulevana sunnuntaina 14.2.

Hyvää ystävänpäivää!

 

Kuvat: Maaret Virtanen

 

 

Kommentoi