Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Ulkoilun riemua meren jäällä

Sunnuntain suherossa lumisateessa ilman auringon säteen häivähdystäkään oli Naantalin meren jää silti täynnä innokasta ulkoilukansaa. Retkiluistimilla, hokkareilla, kaunokeilla, kävellen, hiihtäen, moottorikelkalla, potkukelkalla ja jäiköhän jotain mainitsematta. Luistelubaanaa on suunniteltu ja aurattu yli kymmenen kilometrin pituisesti Naantalin edustalle meren jäälle. Kyllä nyt kannattaa tästä talvesta nauttia kaikin tavoin. Mahdollisuudet ovat monipuoliset talviselle ulkoliikunnalle.

 

Itse olin liikkeellä tosi perinteisellä tavalla eli potkukelkkaillen. Hyvin se sujuikin auratulla jääradalla, kun olin kiinnittänyt vaelluskenkiin remmilliset liukuesteet, muuten olisi ollutkin hankala potkia. Reppu kulki kameroineen istuimella kätevästi mukana. Muutaman lajitoverinkin tapasin reissullani. Pari oli modernimpaa ja yksi oikein perinteinen.

Kunnon potkukelkkayksilö
Kunnon potkukelkkayksilö
Moderni potkukelkka
Moderni potkukelkka vetoapuineen

DSC_0567

Tällä lajitoverilla on jo ikää ja kokemusta

Harmi, etten ymmärtänyt retkelle lähtiessä pukeutua perinteikkäämmin eli helmat lepattaen ja laittaa päähäni kirjoneulemyssyn ja perinteiset nahkakintaat ja huopatossut jalkoihin (no niitä ei enää kyllä löydykään) ja huudellut potkiessani että: ” jaffat tuloo…”!  No, aina on seuraava kerta tulossa.

 

Vyölaukussa kulkee helposti vähän evästä ja juotavaa

Retkiluisteluinto on valtaisaa juuri nyt. Monenlaisia luistimia näkikin käytössä olevan. Harjoittelemaan pääsee, jos ei monia kertoja ehdi luistelemaan, talvikenkiin kiinnitettävillä luisteluterillä. Vaativammalle käyttäjälle monoihin kiinnitettävät retkiluistimet saattavat olla parempi valinta. Itse olen aikoinaan kokeillut juuri noita talvikenkiin kiinnitettäviä teriä ja en ihan hehkuttanut kokemustani jälkeenpäin.

Havaintoja sunnuntaina teinkin erilaisista retkiluistimista ja juuri sellaiset mallit, joissa monon kanta pääsee nousemaan ylös näyttivät hyviltä luistella. Sauvat ovat hyvä tuki ja vauhdittaja retkiluistelussa. Tutkikaa itse valikoimia, en ole kokenut lajinharrastaja, ainakaan vielä, joten valistamista en voi tehdä. Suomen Ladun sivut retkiluistelusta.

Kenkiin kiinnitettävät luisteluterät
Kenkiin kiinnitettävät retkiluisteluterät

 

Kenkiin kiinnitettävät retkiluisteluterät
Kenkiin kiinnitettävät retkiluisteluterät

Reissuni kesti kaiken kaikkiaan 2 tuntia ja kiersin ensin Taimon-lahden ja sen jälkeen potkuttelin Väskin saareen. Matkaa tuli siis ainakin 6-7 km pelkästään jäällä. Väskissä oli hyvä hieman levähtää, nauttia vettä ja kuvailla. Siinä, jos olisi ollut kuuma mehutarjoilu maksullisenakin, niin olisipa maistunut minullekin.

Jäällä jokainen liikkuu tietenkin omalla vastuullaan ja varustautuu pelastautumisvälineillä jäähän putoamisen varalta. Muutamin paikoin jään päälle oli tullut vettä. Ehkä ne juuri olivat virtauspaikkoja. Sellaisia paikkoja pitää varoa. Toivotaan, että pakkaskelejä jatkuisi lauhtumisen jälkeen, jotta hyvä luistelu- ja hiihtomahdollisuus säilyisi kauemmin aikaa tänä talvena.

Väskin saaren rantalinnoituksia
Väskin saaren rantalinnoituksia
Kartta luistelureiteistä Naantalissa
Kartta luistelureiteistä Naantalissa
Ohjeet jäällä liikkumiseen
Ohjeet jäällä liikkumiseen

Kyllä lopulta oli hiki kevytuntuvatakin alla, jonka valitsin päälleni hyvän hupun vuoksi, sillä jäällä tuulee aina. Mukavan raukea ja hyvän olon tunne kahden tunnin liikuntasuorituksen jälkeen. Liikkumassa olleet Ihmiset olivat avoimia ja hyvällä tuulella. Helposti tällaisissa massakokoontumisissa tulee heitettyä juttua tuikituntemattomienkin kanssa.

Hiihtoa Naantalin jäillä
Hiihtoa Naantalin jäillä

Pilkkijöitä oli myös muutamia paikallaan
Pilkkijöitä oli myös muutamia paikallaan
Ulkoliikuntaan sopiva pukeutuminen on tärkeää
Ulkoliikuntaan sopiva pukeutuminen on tärkeää
Joidenkin ei tarvitse pukeutua
Joidenkin ei tarvitse pukeutua

Pakko on tähän hehkuttaa vielä loppuun kuntien ja kaupunkien liikuntapanostuksista. Itse olen kokenut Turun seudulle muutettuani todella arvokkaaksi sen, että läheltä löytyvät hyvät liikuntamahdollisuudet. On uimahalleja, joissa on kunnon 50m altaat, kävelyreittejä, valaistuja kuntoratoja ja latuja, sisäliikuntahalleja vaikka minkälaiseen pallopeliin ja nyt talvella tuo kantava merenjää aurattuine ratoineen. Se on tietysti talvesta kiinni, vuodet eivät ole veljiä keskenään ja veljissäkin on eroja.

Työvuorossa sunnuntainakin tarvittaessa
Työvuorossa sunnuntainakin tarvittaessa

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tulisin aina jatkossakin valitsemaan asuinpaikakseni sellaisen, jossa on hyvät ulkoilu- ja muut liikuntamahdollisuudet. Nyt sen tiedostaa ja osaa arvostaa, kun on päässyt tällaisista nauttimaan. Yleinen liikuntaboomi ei varmasti ole ohi menevää, vaan tulee lisääntymään ja monipuolistumaan tulevaisuudessa.

Nyt kannattaa satsata kunnissa liikuntaan senkin vuoksi, että kuntalaisten terveys ja toimintakyky säilyisivät hyvinä, varsinkin lasten ja ikääntyvien liikuntamahdollisuuksiin ja tukemiseen. Parasta ja aktiivisinta liikuntaikäänsä elävät aikuiset voivat jopa valita asuinpaikkansa sen perusteella, missä liikuntaan on parhaimmat mahdollisuudet.

Naantalin jäillä
Naantalin jäillä

 

Nyt en kulu pois tältä seudulta muuten kuin itseäni hapettamalla liikunnan avulla eli poistamalla hiilidioksidia (eli läskiä)!

Kommentoi