Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Ilmastopakolainen talvilomalla

Olipa mahtava tunne ajella vajaa viikko sitten takaisin Lapista talvilomalta ja huomata, kuinka talvi oli saapunut lounaisrannikolle tuoden mukanaan myös hieman lunta. Reilu viikko Lapin lumisissa maisemissa ja jäisillä teillä oli kotoa lähtiessä olleen märän asfalttitien ja vihvovan sateen vastakohtana vaikuttava elämys. Takaisintulo juuri ennen Lapin kovien –30–40°C:en pakkasten edellä oli kyllä hyvää tuuria. Todellista ilmastopakolaisuutta.

Lounaisrannikon talven alkua
Lounaisrannikon talven alkua

Nyt sitten totuttelu täällä etelässä pakkasiin ottaa alkuun hieman aikaa. Kaikista lämpimimmät vaatteet vain päälle ja ulkoilua rauhallisin ottein. Talojen ja asuntojen lämpimänä pitäminen onkin sitten toinen haaste. Huiveja kaulaan ja hartioille ja villasukkia jalkaan. ”Tehkää uuniruokaa, niin asunto lämpenee”, sanoi yksi entinen vuokra-asuntoni talonmiehen rouva, kun valittelimme kylmyydestä ja toivoimme talonmiehen laittavan kattilahuoneessa termostaattia suuremmalle.:)

Luoston talvimaisemaa
Luoston talvimaisemaa

Talviloma meni hyvin lukuunottamatta muutamaa tapaturmaani. Ei luita poikki eikä murteilla, onneksi! Hiihtämistä, lumikenkäilyä, poroajelua, kävelyä. Siinä liikuntanumeroitani pohjoisessa. Siellä vallitsi mukavat pakkaskelit suurimmaksi osaksi n. -5- -15°C. Parina päivänä oli kylmempää alavammilla mailla eli –20- -25°C. Loma-asuntomme sijaitsi lähellä Luosto-tunturia, joten pakkaslukema oli aina siinä korkeudessa hieman alhaisempi kuin ympäröivillä alankomailla.

Ukko-Luoston huipulta
Ukko-Luoston huipulta

Hieno kokemus oli myös kaamosaika. Aamulla pimeyttä riitti lähemmäs klo 10:ntä ja iltapäivällä pimeys alkoi klo 15.00. Jonkinlainen päivänvalonaika oli siis maksimissaan 5 tuntia. Suunnitelmallisuutta tarvitaan, jos aikoo tehdä pitkiä hiihtoretkiä. Valaistua latua kyllä on Luoston keskustassa.

Aamunsarastusta kaamosaikana
Aamunsarastusta kaamosaikana
Kaamosaamun taivas
Kaamosaamun taivas

Luostolla on kyllä todella hyvät hiihtoladut vaikka ihan kaikkia latuja ei vielä ollut kunnostettukaan. Mäkiä nousuineen ja laskuineen riittää. Latukahviloitakin löytyy, joista voi ostaa lämmintä juotavaa ja syötävää. Hiihtoladut on merkitty väreillä hiihtokarttoihin helposta sinisestä keskivaikeaan punaiseen ja vaikeaan mustaan. Kartat löytyvät myös mobiilisivuina, jonka voi ladata puhelimeensa ja seurata mitkä ladut on avattu, missä itse kulkee tai missä latukone on.

Luoston hiihtomaisemia
Luoston hiihtomaisemia
Pastellitaivas päivällä
Pastellitaivas päivällä

Myöskin siellä on laskettelurinteet sekä perherinteet pienemmille laskettelijoille. Lisäksi hyvät mahdollisuudet vuokrata muita liikuntavälineitä lumikengistä ja suksista moottorikelkkoihin (kelkkavuokraus vain osallistumalla yhteisretkeen). Lumikenkäreittejä oli avattu hiljattain ja niille tekemästäni retkestä kerron myöhemmin enemmän.

Ja mitä tarjoaakaan Pyhä siinä Luoston vieressä!

Pyhän laskettelurinteitä
Pyhän laskettelurinteitä
Pyhätunturi
Pyhätunturi

Turisteina tällä hetkellä oli paikalla japanilaisia, espanjalaisia, ranskalaisia ja muita eurooppalaisia. Safariretkifirmalla tuntui olevan kovinkin kiireiset ajat menossa. Ulkomaalaisten yksi suurimmista toiveista on nähdä ja kuvata revontulia, jopa helikopterikuljetusta niitä nähdäkseen oli joku kysellyt. Me ollaan kyllä etuoikeutettuja asuessamme täällä revontulien maassa.

Suomalaisiakin oli, mutta vähemmistönä sanoisin. Ulkomaalaisten talviliikuntataidot ovat enimmäkseen kehnommat kuin meillä perinteisellä hiihtokansalla. Voitte varmasti hyvin kuvitella, miltä mahtaa näyttää, kun japanilaiset laittavat sukset jalkoihinsa ja köpöttelevät ladulla. Onneksi heillä oli ohjaaja mukana. Sellaiset yksinkertaiset asiat kuin lumikenkäily tai potkukelkkailu ovat heille eksoottisia kokemuksia.

Poro Koparan poropuistossa
Poro Koparan poropuistossa
Poro Koparan poropuistossa
Poro Koparan poropuistossa

Tämä Lapinloma sujui helposti ja rauhallisesti ja aikaa jäi liikunnalle ja myös paikkaan tutustumiselle. Muutamia vinkkejä voisinkin antaa. Moni käy varmasti vakiintunein tavoin pohjoisessa, mutta vähempikulkeneille vinkeistä ehkä on hyötyä.

Valkoinen poro
Valkoinen poro

Vinkkejä pohjoiseen talvilomalle menijöille

  • Säästä tilaa autossa: ota mukaan vähän vaihtovaatteita, saat pestyä vaatteitasi loma-asunnossa (jos siellä on pesukone, yleensä on paitsi, jos olet hotellissa). Aina ottaa mukaan vaatteita, joita ei edes käytä. Lämpimiä vaatteita on oltava ja hiihto/liikunta-asut välikerrastoineen, kunnon lakki, kasvoja suojaava aluspäähine ja lämpimät kintaat.
  • Ota mukaan ruoanvalmistusta helpottamaan pakasteeseen tekemiäsi valmiita ruokia. Ne säilyvät ajon aikana kylmälaukussa. Elintarvikkeita kannattaa ottaa ensimmäisien päivien varalle, jos loma-asunnossasi on kunnon keittiö. Säästät aikaa ja rahaa ja hermoja eikä tarvitse olla jatkuvasti kaupassa käymässä. Lähikaupan valikoimat ovat niukat ja hintataso yleensä kalliimpi.
  • Jotain iltaviihdykettä luomaan mukavaa tunnelmaa, pelejä, pelikortteja jne. Liikunnan, ruokailun ja saunomisen jälkeen levollista tekemistä yhdessä.
  • Muutamia halpoja bensanhintoja löytyi matkan varrelta (alle 1,3€/l), kuten Jämsässä Patalahdella ja Iissä Autokeitaalla.
  • Noudata nopeusrajoituksia, ettet menetä bensanhinnassa säästämiäsi senttejä sakkoihin. Meikäläinen sai kirjallisen huomautuksen (onneksi vain), kun Iissä palasin halpaa bensaa tankattuani päätielle ja heti kohta kamera välähti. Olin ajanut 60km nopeusrajoituksella 67km/h.
  • Kokeile jotain uutta ensi kertaa elämässäsi. Minä kävin poroajelulla ensimmäistä kertaa elämässäni. Rauhallinen ja rento kokemus, ei suuria vaaroja eikä tapaturmariskiä. Myös lumikenkäily oli uusi ja mieleenpainuva kokemus. Varmasti kokeilen toistekin
  • Tarkista, että sinulla on vapaa-ajan tapaturmavakuutus tai matkavakuutus voimassa ja mitä ne korvaavat. Hanki sellainen, jos ei löydy. Useinhan ammattiliiton kautta sellainen voi olla. Liikunta on vaarallista ja mäenlasku ainakin.
  • Tarkista autosi ja renkaiden kunto ja ilmanpaineet sekä lisää pakkasenkestävää pesunestettä tuulilasinpesusäiliöön. Auton lämmityspistoke mukaan ja lämmitä ja käynnistele autoasi kovilla/kaikilla pakkasilla.

Terveisin kokemuksesta viisastunut. Hyvää matkaa ja nauti!

Poroajelu oli mukava kokemus
Poroajelu oli mukava kokemus
Hyvin meni poroajelu
Hyvin meni poroajelu
Kotanuotiolla
Kotanuotiolla
Koparan poropuisto
Koparan poropuisto

Ilmastotalkoolupauksiako?

Nyt uudenvuoden vaihduttua moni tekee kaikenlaisia lupauksia. Itse en ole niin innokas sellaisiin ollut koskaan. Päätöksiä olen joskus tehnyt ja onnistunut pitämäänkin joistakin kiinni. Joku voi intoutua tekemään ilmastotalkoolupauksen. Mielestäni sellainen kannattaakin tehdä vaikka yhden ihmisen tekemä muutos elämäntavoissa voi kuulostaa joistakin yhdentekevältä. Isot muutokset onkin tehtävä valtiotasolla.

Itse olen jo pidempään noudattanut (pyrkinyt ainakin) yhtä muutosta elämässäni: syödä enemmän kasvisruokaa ja välttää lihan syöntiä varsinkin naudanlihan. Helppoa kuin mikä! Kotimaisista vihanneksista ja juureksista, linsseistä ja pavuista saa mainioita keittoja, patoja, laatikoita. Niihin lisäksi itsekerättyjä sieniä sekä mausteeksi yrttejä, valkosipulia, chiliä, kurkumaa, juustokuminaa, currya jne, vain oma mielikuvitus rajana. Voi, että on hyvää!

Kannattaa keskittyä isoihin oleellisiin asioihin pienissä asioissa tissaroinnin (lillukanvarsien) sijaan.

Ihanaa Nuoret leijonat!

Onpa ollut nautittavaa seurata Nuorten Leijonien talkoita jääkiekon parissa ja millaisella lopputuloksella! Jotain lainatakseni ”ei se mitään jos suksi ei aina luista…”, uutta putkeen, luistovoidetta tai uudet sukset ja sisua ja yritystä lisää, kyllä se siitä! Meikäläisen ongelma oli kyllä pidon puute. No, siihenkin osa noista neuvoista tepsii.

Tässä tulee latua etelhän immeisille

 

Hauskaa talvea ja lomailua, kunhan sen aika itsekullakin on!

Kommentoi