Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Ruissalo houkuttelee jokaisena vuodenaikana

Jos jotain omaa mielipuuhaansa ei kykene tekemään aikataulujen, mahdollisuuksien tai muun syyn vuoksi pitkään aikaan, onkin sitten tosi mukavaa lopulta päästä oman mielipuuhansa pariin. Minulla meni yli kuukausi, etten päässyt metsään tunnelmoimaan. Oli muuta tekemistä aina viikonloppuisin. Hyvänä korvikkeena kävi kuitenkin säännöllinen ulkoilu kävellen, sauvakävellen ja juosten.

Näin vuoden pimeimpinä aikoina koen, että ulkoilu on merkittävä hyvinvoinnin avustaja. Viikonloppuisin halutessaan oikein metsäpoluille, täytyy kuitenkin lähteä liikkeelle jo aamupäivän hämäryydessä, jotta ehtii nauttia päivän valoisimman jakson metsässä. Niin minäkin lauantaina lähdin autolla heti kymmenen aikoihin kohti Ruissaloa. Jos etappi olisi ollut kauempana, matkaan olisin lähtenyt jo yhdeksältä.

Kuuvannokka houkutti mukana olevaa kipparia merellisyytensä vuoksi. Ajoimme sinne autolla hyvin lähelle niemenkärkeä olevalle Kuuvantien pysäköintipaikalle. Siitä kävellen matkaa niemenkärkeen oli ehkä vajaa kilometri. Reppu kameroineen selkään ja voimakkaan, jopa myrskyisen tuulen houkuttelemina lähdimme ihailemaan merta.

Tuuli oli voimakas
Tuuli oli voimakas

Niemenkärjessä tuuli voimakkaasti ja meren aallot löivät mahtavasti rantakallioille. Saimme kuvattua molemmat mielin määrin vaikka tuulen voima ja kylmähkö sää tutisuttivat ja suojaa ei juuri ollut kallion puistakaan. Merellä näkyi kaksi isoa alusta ankkurissa ja Naantalin suunnasta tuli Finnlinesin alus. Kuvasin myös pätkän videota vellovasta merestä ja rantaan lyövistä aalloista.

Kuvailtuamme tarpeeksi piipahdimme vielä läheisellä niemellä ja lähdimme sen jälkeen luontopolulle läheltä pysäköintipaikkaa. Opasteessa luki Saaronniemi 2,9 km, joten ajattelimme suunnata sinne ja takaisin, että tulisi hyvä kävelylenkki. Samalta polulta olisi päässyt myös Honkapirtille (matkaa sinne 4,4km). Polulla oli rauhallista ja meren kohina vaimeni. Tuuli oli kuitenkin voimakas ja välillä puiden latvuksissa rasahteli uhkaavasti.

Polku kiersi metsässä, välillä myös ajoteitä pitkin ja niittyjen reunoilla. Matkan varrella oli monen tyyppistä metsää havumetsästä koivikkoon ja rantalepikköön. Tammia tuntui kasvavan polulla olevien lehtien perusteella monessakin paikassa. Ja lopulta saavuimme golfkentän lähelle. Sieltä pääsimme Ruissalon kylpylän rannalle ja päätimme sen jälkeen kääntyä takaisin Kuuvannokan suuntaan. Saaronniemeen polku jatkui asfalttitien toiselta puolelta, samoin toiseen suuntaan polku  kohti Honkapirttiä.

Hyvin olisi voinut kuvitella valkohäntäpeurojen tai metsäkauriiden käyskentelevän niityillä, mutta todennäköisemmin vain aamu- ja iltahämärissä. Jokin outo lintu vingahteli ja vihelsi metsässä, mutta taisi kuitenkin olla vain myrskytuulen aiheuttamaa puiden oksien toisiinsa hankautumisesta johtuvaa ääntä. Tuuli humisi jatkuvasti puiden latvuksissa, mutta muuten oli hiljaista eikä autojen äänetkään kantautuneet polulle.

Ihan tarpeeksi metsäistä tunnelmaa löytyi näin läheltä Turkua. Ruissalossa luontopolkuja, joilla kierrät enemmän metsäisillä osuuksilla kuin normaaleilla kävelyteillä, on useita. Hyviä karttoja löytyy nettisivuilta.

Talvinen retkeily onnistuu, kun varaudut sään mukaisilla vaatteilla ja hyvillä nilkkaa tukevilla ja harskupohjaisilla vaellus- tai maastokengillä. Kävelysauvat auttavat lumisilla ja liukkailla poluilla ja jäätiköillä on jo lisäksi käytettävä nastakenkiä tai erillisiä kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä. Niiden avulla viime kevättalvena pääsi jotenkuten kulkemaan jäätikköisillä metsäpoluilla. Jäätikköisille poluille en kyllä suosittele menemäänkään, on parempi kävellä hiekoitetuilla kävelyteillä. Talviretkeily on minusta mielenkiintoista ja suositeltavaa, varsinkin jos hiihtoladut eivät pysy kauaa kunnossa ja niille, jotka eivät hiihtämistä harrasta.

Talviretkelle sopii hyvin ottaa mukaan termospulloon jotain kuumaa juotavaa ja eväitäkin, tosin pakkasilla eväät jäätyvät tai ainakin kylmettyvät, ellet suojaa niitä vaikka villasukilla. Laavuilla ja tulisijoilla herkut paistuvat kuten muulloinkin.

Älkää jättäkö ulkoilua pimeimpänäkään vuodenaikana. Se antaa hyvää ja raikasta oloa ja rentouttavia yöunia. Hämärimpiin hetkiin voi ottaa otsa- ja taskulamput mukaan. Tehkää siitä vaikka tunnelmallista yhdessäoloa. Tietystikään ei pidä mennä kovin kauas eikä vieraille poluille hämärässä, eksymisen mahdollisuus on suurempi ja kylmänä vuodenaikana vaarallisempaa.

Tässä vielä pari vinkkiä, minkä vuoksi juuri nyt kannattaa käydä metsässä. Viimeaikojen myrskytuulet ovat ravistelleet puista oksia ja käpyjä maahan. Ennen kuin lumi sataa maahan, niitä voi löytää helposti. Niistä saat talvisia ja jouluisia koristeita sisälle, parvekkeelle tai ulos. Sopivan kokoisilla oksilla koristelet kynttilämaljakon tai takanreunustan. Huonetuoksuöljyillä/aromaattisilla tuoksuöljyillä voit hajustaa käpyjä ja laittaa ne tuoksumaan joulun aikaan johonkin kauniiseen lasipurkkiin tai muuhun astiaan.

Tuoksuvat kävyt:

 • Käpyjä, voit kerätä vielä kiinniolevia (seuraa ohjeet, miten saat ne avautumaan)
 • Huonetuoksuöljyä oman mieltymyksesi mukaan (kaneli, neilikka, ruusu, appelsiini tai jokin valmis sekoitus), itse käytin valmista mandariini-, ruusu- ja santelipuuöljyseosta)
 • Suljettavia ja avattavia muovipusseja
 • Vesikulho ja vettä
 • Talouspaperia
 • Uunipelti, foliota

Puhdista kävyt irtoroskista ja upota ne kylmään veteen ja laita paino päälle, koska ne muuten ponnahtavat pintaan. Anna olla uppeluksissa vedessä noin tunnin ajan. Huuhdo sen jälkeen hyvin. Näin niistä poistuu myös lika. Laita kävyt ensin talouspaperin päälle, jotta liika vesi valuu pois. Laita sen jälkeen foliopaperilla (pihkaa voi tippua kävyistä) vuoratulle uunipellille ja uuniin n.1/2 tunniksi 200C°:seen. Kävyt avautuvat kuivuessaan ja myöhemmin huonelämpötilassa vielä enemmän. Tarkista, että kävyt ovat kuivuneet kunnolla ennen seuraavaa vaihetta.

Tiputa suljettaviin muovipusseihin n. 10-20 tippaa huonetuoksuöljyä/aromaattista tuoksuöljyä ja kävyt sinne sisälle. Jotkin tuoksuöljyt ovat aika voimakkaita, joten mieluummin varovaisemmin kuin liikaa. Pyörittele käpypussia aika ajoin, jotta öljy leviää tasaisesti käpyihin. Anna olla viikon ajan tai kauemmin pussissa. Laita sitten esille kauniiseen astiaasi. Tuoksun laimentuessa voit tipauttaa öljyä tipan muutamiin käpyihin silloin tällöin.

Omat käpyni ovat vielä tekeytymässä. Nyt sitten vaan keräilemään maahan pudonneita aarteita.

Nautinnollista joulunalusaikaa ja talvisten tuoksujen ja kauneuden etsintää!

4 vastausta artikkeliin “Ruissalo houkuttelee jokaisena vuodenaikana”

 1. Virve

  Kyseessä on Saaronniemi eikä Saarronniemi


 2. Juhani Ranki

  Loistava kuvaus ajankohtaisesta metsäretkestä


Kommentoi