Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Merellä ei tuullut. Vierailuja lähialueen vierasvenesatamissa.

Joten olikin hyvää aikaa tutustua lähiseudun vierasvenesatamien tarjontaan. Kolme kovaa haastajaa löytyi. Vaihela Village, josta olenkin jo aiemmin kirjoittanut, Peterzens ja Lootholma. Kaikki toisiansa lähellä, Vaihela Village Velkuanmaalla ja Peterzens ja Lootholma Kustavissa. Kolmannesta Kustavin vierasvenesatamasta, Katanpäästä, olenkin kirjoittanut aiemmin keväällä blogin. Kustavin muita vierasvenesatamia on vielä Vuosnainen.

Viime viikonlopun purjehdus oli siis korkeapaineen alla moottoripurjehdusta tai lähinnä vain moottoriajoa. Helteinen viikonvaihde oli todella upea merellä. Myöhäinen ajankohta lienee syynä siihen, ettei ruuhkaa ollut vesiliikenteessä ennen kuin sunnuntain paluuliikenteessä hieman. Kausihan on lopuillaan monille ja satamat sulkeutuvat järjestään elokuun viimeisen viikonvaihteen jälkeen. Harmi sinänsä sillä hyviä purjehdus/veneilyilmoja voi olla vielä syyskuussakin.

Vaihela Village

Ensimmäinen yö tuli vietettyä Vaihela Villagen laiturissa. Muutamia muita purkkareita ja moottoriveneitä oli myös laiturissa. Hiljaisempi syksyaika näkyi kuitenkin selkeästi. Vaihela oli kehittynyt kevään käynnistäni ja uutta sisustusta oli laitettu ravintolaan sekä myytäviä vaatteita ja muita tuotteita löytyi nyt.

Vaihela Villagen etuna on näistä kolmesta kaikkein kauneimmat merimaisemat sekä hotellin ja ravintolan sijainti kauniissa maalaisympäristössä. Vielä riittää tekemistä satamapalvelujen kehittämisessä ja senhän kuulinkin aiemmin, että ensi kesänä ne olisi tarkoitus laittaa kuntoon. Niitä tulen varmasti testaamaan kuten ravintolan ruokatarjontaakin.

Peterzens

Matkalla Kustavin Ströömin perukoille lähelle Katanpäätä, poikkeaminen Peterzenillä oli pienen vaivan arvoinen. Paikka on originellein näistä kolmesta ja ehkä myös kuuluisin. Kaislalla päällystetyt puutalot ovat vaikuttavan näköisiä. Sisällä ravintolassa touhuttiin kiireellä saaristolaispöydän (25€) tarjollelaittoa.

Vaateputiikissa oli hyvät alennukset meneillään. Designmyymälän puolella savikipot meinasivat koukuttaa jopa kipparin ostoksille. Minulle olisivat kelvanneet myös kauniit metallilyhdyt. Ehkä vielä palaan ne ostamaan tai jotain vaateputiikista.

Masain silkkituotteita

Satamassa oli veneitä runsaanlaisesti, mutta vapaita paikkoja oli saatavilla useita. Kaislikkoinen ranta sopii hyvin kaislakattotalojen seuraksi. Sataman palvelut ovat hyvät ja tarjolla on myös vuokramökkejä.

20150822_113614 – Kopio (640x360)

Lootholma

Lootholmasta minulla ei ollut minkäänlaista etukäteiskäsitystä. Siellä oli kuitenkin polttoainetankkausmahdollisuus sekä septitankin tyhjennyspumppu, joiden vuoksi sinne suuntasimme. Tankkasimme dieseliä ja tyhjensimme septitankkimme. Laituriin kiinnittymisen jälkeen lähdimme tutustumaan sataman ruokailumahdollisuuteen, koskapa lounasaika oli sopivasti ja nälkäkin.

 

 

Ravintola vaikutti heti siistiltä ja muutenkin sataman tilat olivat siistit ja selkeät. Erikoisesti miellytti satamassa oleva veneiden astioiden tiskausmahdollisuus myös tiskikoneella. Astioiden peseminen satamassa siihen varatuissa tiloissa onkin järkevää ja luontoa ja merta säästävää. Satama-alueiden vesi ei likaannu silloin niin nopeasti. Tästä plussat!

Entäs Lootholman ruoka? Voi että! Mahtavan hyvänmakuinen ja mahtavan hyvännäköinen annos tuotiin eteeni nimellä Kasvishalloumi! Sisälsi bataattipyrettä, kasviksia (kesäkurpitsaa, porkkanaa ainakin) grillattuina, halloumijuustoviipaleita grillattuina, talon omia marinoituja punasipuleita RUNSAASTI ja rucolasalaattia sekä leipää viipaloituna. Nämä marinoidut punasipulit todella kruunasivat makunautinnon, kokille kiitoksia! Kipparin annos ”Talon burger” oli kuulemma myös hyvä ja ainakin näyttävä ja suuri annos. Molemmat hintansa väärttejä. Plussat tästäkin!

Ravintolan terassi oli miellyttävän välimerellinen ja toi mukavaa tunnelmaa, vaikka satamaan saavuttaessa siitä ei oikein saanut käsitystä, mikä paikka oikein on. Halkaistun lotjan harmaantuneet puupinnat olivat kivannäköiset. Kaiken kaikkiaan hyvä käyntikokemus ja fiilinki tässä paikassa. Myytäviä tuotteita oli runsaanlaisesti tarjolla merihenkisistä valokuvatauluista Muumi-mukeihin ja balilaisiin lautastenalustoihin.

Lukekaa lisää näiden satamien palveluista ja aukioloajoista heidän web-sivuiltaan. Antamistani linkeistä esimerkiksi pääsee niille. Uusi kesä tietenkin tuo uudet kujeet aikanaan

Vierasvenesatamansa palveluja kehittäville antaisin muutamia vinkkejä:

  • Astioiden pesumahdollisuus
  • Septitankin tyhjennysmahdollisuus, jos ei ihan lähettyvillä ole
  • Polttoainetankkausmahdollisuus, jos ei ihan lähettyvillä ole
  • jätelajittelumahdollisuus
  • Hyvä ravintola maukkailla, kohtuuhintaisilla annoksilla
  • Laatutavaraa myyntiin
  • Suosi paikallisia käsityöntekijöitä
  • Iloinen palvelu
  • hyvät ja siistit suihkut tai sauna tai molemmat

Pienempi satama pärjää vähemmillä palveluilla, kun omaa jotain originellia, vaikka paikalliset ruoat, käsityöt ja pikkupaikan pittoreskin tunnelman, maiseman ja on siisti. Sellaista osaa arvostaa monikin!

Muista, että nykyaikainen ja tulevaisuuden veneilijä on laatutietoinen, ekologinen, arvostaa hyvää palvelua, haluaa suojella merta ja ympäristöä, osaa arvostaa paikallisuutta. Kannattaa myös seurata mitä muut samalla alalla touhuavat.

Muinaistulien ilta on viikonloppuna monessa satamassa ja ohjelmaa on tarjolla monenlaista!

Veneillään vielä, kun mahdollisuus on ja jos ei veneillä, odotellaan seuraavaa kautta ja tehdään jotain muuta mukavaa!

Tässä tunnelmaa Ströömiltä helteisenä elokuun sunnuntaiaamupäivänä.

 

Kommentoi