Tasapainoillen

BLOGIT | Tasapainoillen

Mielihaluloma

Viime opiskeluvuosi oli minulle yhtä suorittamista. Tuntuu uskomattomalta, että vuosi sitten asuin Saksassa enkä ollut edes alkanut suunnitella siskoni häitä, saatikaan sitten ajatella kandidaatintutkielmaani. Opiskeluvuosi oli tosiaankin tuottoisa monella eri elämän osa-alueella, mutta tehokkuus teki myös tuhojaan. Tänä kesänä minun ei ole ollut helppoa suistaa itseäni suoritusraiteilta.

Eräs ystäväni tokaisi eilen, että aikoo tehdä tulevasta Miaminmatkastaan ”tee mitä haluat” –loman. Ystäväni osui vasta pohtimani ongelman ytimeen: liian usein täytämme lomamme tekemisillä, joita emme oikeastaan haluisi tehdä. Wikipediakin tietää, että ”loma on työstä, opiskelusta tai vastaavasta saatava pitempi vapaa-aika”. Vapaata aikaa, jolla tehdä mitä haluaa. Mieti siis, mitä lomaltasi haluat. Löhöiletkö mielummin kotisohvalla kuin ylität tyrskyävää merta suvun sähköttömälle perintömökille? Nautitko enemmän itse ongitusta ahvenesta kuin vastaleikatusta ruohikosta? Tuntuuko töihinpaluu helpommalta väkisin aikatauluun ängetyn sukulaistelun vai spontaanin kylpyläviikonlopun jälkeen?

Jos uskallat, vietä maalaisjärjellä maustettu mielihaluloma. Erityisesti suorittajilta ja velvollisuudentuntoisilta saattaa vaatia rohkeutta myöntää itselleen, että kaipaa lomaltaan leppoisaa oleskelua eikä lattiairemonttia. Jos jotain on silti pakko suorittaa, loman voi rakentaa sekä velvollisuudella höystetyistä että tyhjäntäysistä päivistä. Jokaisen mielihalulomailijan kannattaa kuitenkin välillä käväistä itsensä ulkopuolella, sillä itsekeskeisyyttä on nautittava kohtuudella.

Mikä yhtäläisyys on Uudenvuodenaatolla, hiihtolomamatkalla etelään, Juhannuksella ja neljän viikon kesälomalla?  Paineet nauttia. (Jos et tiedä mistä puhun olet onnekas, sillä sinua on siunattu luontaisella kyvyllä rentoutua.) Mielihalulomalla paineita ei kuitenkaan synny. Kun tekee mitä milloinkin haluaa lomasta tulee väkisinkin täydellinen.

Jakakaa toki omiakin lomavinkkejänne kommenttikentässä, niitä olisi mukava selailla kesätöiden välissä (:

Kommentoi