Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Kökar – ystävällinen elämyssaari

Kökar on tullut minulle tutuksi useiden purjehduskesien aikana. Vierailut Sandvikin ja Karlbyn vierasvenesatamissa ovat yleensä olleet kuitenkin lyhytaikaisia. Kökar kuuluu Ahvenanmaan saaristoon ja on sen eteläisimpiä saaria. Kökar on oma kuntansa ja siellä on n. 250 vakituista asukasta. Pääkyläkeskus on Karlby, jossa on mm. kauppa, pankki ja koulu. Kökar ansaitsee pitempiaikaisen vierailun ja saaren koluamisen kauttaaltaan. Siihen ei aina lyhyet poikkeamiset satamissa anna mahdollisuutta. Myrskyisen tuulinen sää kuitenkin antoi hieman enemmän aikaa tutustua saareen tänäkin kesänä.

Sandvikin vierasvenesatama
Sandvikin vierasvenesatama
Sjöbjörn
Sjöbjörn

Kovat tuulet ja mahtavat mainingit ovat tyypillisiä Kökarin edustalla, ainakin omien kokemusteni mukaan. Kesälomareissun paluumatkalla Maarianhaminasta tullessa pysähtyminen kovalla pohjoistuulella Sandvikin satamaan oli todella rauhoittavaa. Satamaan saapuvilla aluksilla oli siinä tuulessa kuitenkin vaikeuksia päästä kiinnittymään laituriin, joten olimme auttamassa useita veneitä kiinnittymisessä, kuten meitäkin autettiin laituriin tullessamme. Vierasvenesataman sivuilla onkin mainittu kova pohjoistuuli hankalaksi tuulensuunnaksi. Sataman uudet huoltorakennukset ja niiden palvelut ovat todella hyvät. Keittiö, suihkut, pyykkitupa, wc:t ja sauna ovat tilavia, siistit ja miellyttäviä käyttää.

Kun olimme syöneet, levähtäneet ja auttaneet muita veneilijöitä, lähdimme kävelylle kohti Karlbytä, jossa sijaitsee yksi saaren kolmesta vierasvenesatamasta. Kolmas on Hellsön kylässä. Sandvikin satamasta voi vuokrata myös polkupyöriä, mutta matka taittui tällä kertaa kävellen. Viime kesänä vuokrasimme pyörät ja tutustuimme Kökarin kirkkoon. Silloinkin saavuimme kovassa myräkässä (puuskissa jopa 15m/s) Sandvikiin suojaan. Maallahan tuo tuuli ei aiheuta sellaista ongelmaa kuin purjeveneellä merellä ollessa. Seuraavat kuvat kirkosta ja sen lähikallioilta ovat kesältä 2014.

Matka Karlbyhyn Sandvikista oli minulle ensimmäinen kerta. Saaren kalliot ja maalaismaisemat olivat kauniita, samoin keskikesän kukkivat lempikukkani löytyivät tien varrelta. Metsämansikat olisivat olleet kerättävissä, tosin ei mielellään maantien varresta. Matkalla löytyi pari viittaa luonto/vaellusreiteille. Niille lähtemiseen ei lomareissun paluumatkalla löytynyt enää energiaa. Mutta tulen vielä varmasti toiste ja otan enemmän aikaa mukaani.

Ruotsi, Ahvenanmaa, Suomi
Ruotsi, Ahvenanmaa, Suomi

Mesiangervo
Mesiangervo

Reitti hylkeenpyytäjien asuisijoille
Reitti hylkeenpyytäjien asuisijoille
Kissankello, campanula rotundifolia
Kissankello, campanula rotundifolia

Karlbyn satama sijaitsee tuulilta suojassa. Sinne tullaan kapeahkoa väylää pitkin, jonka väylämerkkejä on syytä noudattaa tarkasti.

Kapea väylä Karlbyhyn
Kapea väylä Karlbyhyn

Karlbyn kylässä sijaitsee saaren ainoa vakituisesti auki oleva kauppa. Sandvikin sataman puodista voi myös ostaa elintarvikkeita ym. pientä lahjatavaraa. Molemmissa satamissa on kahvila- ja ravintolapalveluita: Karlbyssä ravintola Brudhäll ja Sandvikissa kahvila, jonka hinnat näyttivät olevan kohtuullisia. Hellsön satamassa on näköalaravintola Havspaviljongen. Lisäksi Karlbyssä on leipomo-kahvila SaaristoleipäPeders Applagård myymälä/kahvila Österbyggen kylässä sekä Klobbars Gästhemissä tarjoillaan myös ruokaa. Eli nälkään löytyy helpotusta täällä ulkosaaristossakin.

Karlbyn satamarakennuksia
Karlbyn satamarakennuksia
Karlbyn satama maalta käsin
Karlbyn satama maalta käsin
Polkupyörät kuuluvat Kökariin
Polkupyörät kuuluvat Kökariin
Samoin purjeveneet
Samoin purjeveneet

Karlbyn sataman penkillä istuskellessamme saimme seurata meripelastajien työtä heidän hinatessaan konerikkoista purjevenettä sataman laituriin. Näppärästi se kävi ja vene oli hetkessä laituriin kiinnitetty. Tarina ei kerro, mistä asti venettä hinattiin, mutta sivusta seurannut kuuli satamaisännän kommentoivan purjeveneen kipparille, että ”ette sitten kauaksi ehtineet”. Karlbyn sataman erikoisuus on satamaisäntä, joka huolehtien vastaanottaa veneilijät ja näyttää heille oikean venepaikan sekä avustaa laituriin kiinnittymisessä.

Hinaushommia
Hinaushommia

Karlbyn sataman kaunotar
Karlbyn sataman kaunotar

Yksi mielenkiintoinen havainto oli kävelymatkallamme: kaikki saaren kävellen, juosten tai pyörällä vastaan tulleet asukkaat tervehtivät meitä vieraita vastaantulijoita! Hienoa! Tämä oli todella mieleenpainuvaa. Siksi maininta ystävällisestä saaresta.

Ahvenanmaalla ollaan
Ahvenanmaalla ollaan
Kaksin aina kaunihimmin

Elämyksiähän Kökarista löytyy: voit vuokrata kajakin, kanootin, soutuveneen tai polkupyörän ja lähteä merelle tai saarta kiertämään teitä pitkin; luonto- ja vaellusreittejä on useita; Kökarin kirkko on nähtävyys, Kökarissa on museo ja Kökarin saariin kuuluva Källskärin saari on ehdottomasti käymisen arvoinen. Källskärissä sijaitsee ruotsalaisen ”kreivin” vapaaherra Göran Äkerhielmin rakennuttama hirsihuvila ja kaunis puutarha sekä satama sekä useita veistoksia saaren luonnossa. Saaren mystisyys, luonnon ja ihmisen muokkaamana on kokemisen arvoista. Källskäriin pääsee omalla veneellä ja rantautua voi saaren pohjoispuolella olevaan luonnonsatamaan tai Karlbyn satamasta heinäkuussa kerran päivässä lähtevällä yhteiskuljetuksella. Seuraavat kuvani Källskäristä kesiltä 2013 ja 2014.

Kreivin puutarhakukkasia
”Kreivin” puutarhakukkasia
..ja mukikokoelmaa
..ja mukikokoelmaa
Tove Janssonin maalaus
Tove Janssonin maalaus
Kreivin rakennuttama satama
Källskärin poluilla
Källskärin poluilla
Pohjoisrannan luonnonsatama

Kökariin pääset omalla veneellä tai saaristolautalla Långnäsistä (Lumparland) tai Galtbysta (Korppoo) auton tai polkupyörän kanssa. Polkupyöräilijöitä tapaa aina Kökarin teillä kuin myös matka-autoja. Camping-alueella Sandvikissa oli useita telttakuntia polkupyöräilijöitä sekä matka-autoja. Palvelut satamissa ovat paljolti samanlaiset: sähkö, vesi, septitankin tyhjennys, suihku, sauna, wc, pyykkitupa sekä kahvila- ja ravintolapalvelut ja leikkimahdollisuuksia lapsille sekä polkupyörävuokrausta ja Sandvikista myös kanootti- ja soutuvenevuokrausta.

Kökar on varmasti monen suomalaisen ja ulkomaalaisen veneilijän välietappikohde, mutta monellako tulee tutustuttua saareen paremmin. Kannattaa käyttää aikaa, sillä monenlaista koettavaa, nähtävää ja erilaisia liikuntamahdollisuuksia löytyy. Kökarista voit lähteä suoraan Ruotsin Gotlantiin (”elämäntapapurjehtijoille”) tai Maarianhaminaan. Moni ulkomaalainen saattaa tulla Kökariin ensimmäisenä satamanaan Suomen puolella. Nytkin satamassa oli puolalainen pienehkö purjevene, joka lähti 5:den henkilön miehistöllä kovaan pohjoistuuleen. Ehkä suuntanaan kotimaansa.

Sandvikin satama
Sandvikin satama

Turun Messukeskus on halunnut Turun Sanomien bloggaajien kautta jakaa ilmaisia messulippuja Turun messuille 20.-23.8.2015. Voit osallistua blogini lukijana arvontaan, jossa arvon 6 kpl messulippuja näille yleismessuille. Kommentoi artikkeliani viimeistään 26.7.2015 ja laita mukaan oma nimimerkki. Arvon näiden nimimerkkien kesken liput. Ilmoitan viikolla 31 blogissani, ketkä saivat ilmaiset liput ja pyydän henkilöitä ottamaan yhteyttä tiettyyn sähköpostiin. Postitan liput sitten arvonnassa voittaneille heidän ilmoitettuaan minulle osoitteensa.

 

 

 

 

8 vastausta artikkeliin “Kökar – ystävällinen elämyssaari”

 1. OutiP

  Turun saaristo on kokemisen arvoinen paikka. Artikkelistasi saan hyvän kuvan Kökarista. En ole koskaan vielä siellä ollut, mutta useasti on tehnyt mieli lähteä. Ihan lähellä on paljon kokemisen arvoisia paikooja, ei ole pakko mennä hirveän kauas.


  • Teija Teerimäki

   Hei OutiP! Kiitos kommenteistasi! Olet mukana messulippuarvonnassa! Muille, jos haluatte osallistua Turun Messujen lippuarvontaan, kommentoikaa tätä blogiartikkeliani. Tai kirjoittakaa vain haluavanne osallistua arvontaan. Sekin käy.


 2. tiiti66

  Hitsit kun alkoi tehdä mieli päästä pitkästä aikaa saaristoon. Ei kun polkupyörän ketjuja rasvaamaan, koska kyllähän se (näin maakravulle) on se fiksuin tapa tutustua saaristoluontoon. Mukana myös lippujen arvonnassa.
  -tiiti66-


 3. benkku

  Tulen mukaan lippuarvontaan. Viime käynnistä Turun messuilla onkin jo aikaa…
  Benkku


 4. Aila

  Hei, mukavia muistoja tulee mieleen omistakin purjehdusretkistä Kökariin ja Källskäriin, tosi hyviä kuvia. Villiyrttiblogikin kiinnosti erityisesti sillä olin itsekin kurssilla mukana. Olisin myös mukana messulippuarvonnassa..


  • Teija Teerimäki

   Hei Aila! Kiitos kommenteistasi! Olet mukana messulippuarvonnassa. Ja koska huomioin sinut mukaan, vaikka viimeinen päivä oli eilen, niin vielä tänään 27.7. kommenttinsa lähettävät ovat myös mukana arvonnassa. Lippuja olisi vielä yksi jäljellä niin ei tarvitsisi edes arpoa, vaan kaikki kommentoineet saisivat yhden lipun . Huomenna en ota enää vastaan arvontaan osallistujia.


Kommentoi